Presedintele belarus Alexandr Lukashenko, cunoscut aliat al Rusiei, a declarat ca tara sa recunoaste de facto apartenenta Crimeei la Rusia, insa considera ca anexarea acestui teritoriu constituie "un precedent rau" in fata caruia statele occidentale sunt neputincioase, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Alexandr LukasenkoFoto: Agerpres

"Astazi Crimeea este parte a teritoriului rus. Ca o recunoastem sau nu, acest lucru nu va schimba nimic", a indicat Lukashenko intr-o conferinta de presa. "Nu este periculos faptul ca peninsula Crimeea a devenit parte a Rusiei, dar s-a creat un precedent rau", a adaugat el, dand insa asigurari ca tara sa va continua sa sprijine politica Rusiei.

In acest context, presedintele belarus a acuzat noile autoritati instalate la Kiev in urma inlaturarii presedintelui Viktor Ianukovici ca sunt responsabile pentru secesiunea Crimeei, intrucat i-au determinat pe rusofonii de acolo sa-si doreasca alipirea la Rusia dupa ce folosirea limbii ruse a fost ingradita, prin abrogarea legii privind limbile cu statut regional. "Imediat ce a observat ca lumea slava este sugrumata, Federatia Rusa a decis sa intervina. Autoritatile ucrainene i-au oferit motivul sau, cel putin pretextul", a sustinut Lukashenko.

Cat despre sanctiunile instituite de statele occidentale impotriva Rusiei, in opinia liderului belarus ele sunt inutile. "Le interzic unor 20 de indivizi sa mearga in Europa? Si ce? Ei (occidentalii) sunt evazivi si se codesc pentru a-si salva imaginea. Sunt incapabili sa faca ceva", a apreciat el.

Belarusul este condus de 20 de ani cu mana de fier de Alexandr Lukashenko. Acesta din urma a fost frecvent criticat de statele occidentale pentru reprimarea opozitiei. Dar tara sa este dependenta de sprijinul economic si militar al Moscovei. De asemenea, Belarusul este o tara-tampon intre Rusia si NATO, iar armata rusa a dislocat pe teritoriul sau mai multe avioane de vanatoare. Desi cele doua tari sunt integrate substantial economic si politic, relatiile dintre ele au si unele momente de tensiune, dar in general Moscova poate conta oricand pe sprijinul guvernului de la Minsk in chestiunile internationale.