Presedintele american Barack Obama va participa miercurea viitoare, in 26 martie, la summitul UE-SUA desfasurat la Bruxelles, aceasta fiind prima sa vizita oficiala in capitala Uniunii Europene de la preluarea mandatului de presedinte al SUA in 2009, scrie EUobserver.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

Reuniunea este prevazuta sa includa discutii asupra acordului transatlantic de liber schimb, noteaza publicatia citata, amintind ca negocierile pe marginea acestuia au inceput anul trecut, iar ambele parti au trambitat potentialele avantaje ale intelegerii. Exista insa si multe divergente, printre care si ingrijorarile UE ca standardele sale de mediu si de siguranta risca sa fie erodate, iar legiuitorii de pe ambele parti ale Atlanticului ar putea invalida rezultatul final.

Vizita va fi de asemenea o buna ocazie de a calma frictiunile aparute in relatiile bilaterale dupa dezvaluirile privind amploarea spionajului practicat de serviciile americane de informatii asupra cetatenilor UE si a unora dintre liderii europeni.

Intre timp insa, vizita lui Obama in UE survine in contextul tensionatei confruntari politice cu Rusia, care a anexat recent peninsula ucraineana Crimeea, dupa un referendum de independenta considerat ilegal de catre Occident. SUA, urmate de UE, au impus sanctiuni impotriva unor inalti oficiali rusi.

Obama va ajunge la Bruxelles marti seara. Inainte de a participa la summit, miercuri, el va vizita cimitirul american dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial din Waregem, nord-vestul Belgiei. Ziarul De Standaard relateaza ca 20 de plutoane, fiecare cu cate 40 de politisti, vor fi desfasurate pe parcursul vizitei presedintelui SUA.

Inainte de Bruxelles, Obama se va afla la Haga (Olanda), pentru summitul privind securitatea nucleara (24-25 martie), la care vor participa de asemenea presedintele chinez Xi Jinping, ministrul rus de externe Serghei Lavrov si cancelarul german Angela Merkel.

Liderul chinez Xi Jinping, aflat in primul sau turneu european, va avea de asemenea o vizita de stat in Franta, de marti pana vineri. De acolo se va deplasa la Berlin, care in trecut s-a dovedit a fi un puternic aliat comercial. Anul trecut, cancelarul Angela Merkel a sprijinit pozitia Beijingului in disputa comerciala cu UE privind importurile de panouri solare.