Ministrul ucrainean de Externe, Andrii Descita, s-a declarat, vineri, in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia, "foarte preocupat" de situatia din Transnistria, o entitate separatista prorusa din Republica Moldova, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Situatia din Transnistria constituie o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru R. Moldova, ci si pentru Europa", a declarat Descita, in cadrul unei conferinte de presa, la Bruxelles.

"Rusia poate decide sa conecteze Transnistria cu Crimeea si cu Abhazia", un teritoriu separatist din Georgia ocupat de fortele ruse, "si sa formeze un coridor care ar crea o zona de destabilizare puternica in Europa", a avertizat seful diplomatiei ucrainene. Trebuie sa "evitam" aceasta situatie, a adaugat el.

Transnistria, o fasie ingusta de teritoriu de aproximativ 500.000 de locuitori din estul Republicii Moldova, a castigat, cu sprijinul Rusiei, un scurt razboi de independenta dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991. Insa independenta sa nu este recunoscuta de comunitatea internationala.

Pe de alta parte, intrebat daca exista un "plan B" pentru o eventuala interventie a Rusiei in estul Ucrainei, ministrul a anuntat ca tara sa se va apara militar.

"Noi vom apara acest teritoriu, este planul nostru B", a subliniat el. "Poporul ucrainean nu poate fi impiedicat sa-si apere patria", a afirmat Descita.

Joi, premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk, a afirmat ca tara sa va raspunde "ferm, inclusiv prin mijloace militare", la orice tentativa rusa "de anexare" a regiunilor din estul rusofon.

Liderul proeuropean si candidat la prezidentiale, Vitali Klicko, a dat asigurari ca ucrainenii din regiunile din est afirma ca vor "sa-si apere patria", "unitatea" si "independenta". "Suntem pregatiti pentru asa ceva, este planul B", a adaugat el, in cadrul aceleiasi conferinte de presa.

De asemenea, Descita a respins posibilitatea acceptarii alipirii Crimeei la Rusia. "Nimeni nu se gandea ca Zidul Berlinul, construit in 1961, va fi daramat intr-o zi", a spus el, amintind ca acest proces a necesitat aproape 30 de ani. "Cred ca va dura mai putin timp pentru a distruge escaladarea si prezenta militara in Crimeea", a spus el.