Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, implicat intr-un scandal politico-financiar, a blocat joi seara accesul la Twitter, la cateva ore de cand amenintase ca reteaua va fi interzisa in Turcia. Decizia vine dupa ce inregistrari ale unor conversatii telefonice, care il pun pe Erdogan direct sub semnul intrebarii, au fost postate pe Twitter.

"Vom elimina Twitterul. Nu-mi pasa de ce ar putea sa spuna comunitatea internationala", afirmase Erdogan joi in fata a mii de sustinatori adunati la un miting electoral organizat cu zece zile inainte de alegerile municipale din 30 martie.

"Vor vedea forta Turciei", a adaugat el.

"Aceasta nu are nimic de a face cu libertatile", a insistat seful Guvernului turc. "Libertatea nu permite intruziunea in viata privata (...) sau spionarea secretelor de stat prin aceste mijloace", a continuat el.

UPDATE: Twitter este esential in Turcia, tara fiind printre prima in lume la raportul dintre numarul de internauti si numarul de utilizatori ai retelei. Astfel, in Turcia, la un total de 36 milioane de utilizatori de internet, peste zece milioane folosesc Twitter.

Premierul Erdogan catalogase Twitter ca fiind o "amenintare" dupa ce a fost folosit pe scara larga la protestele din vara trecuta. In plus, la Izmir 29 de persoane sunt anchetate pentru ca ar fi postat pe retea mesaje antiguvernamentale.

Dupa anuntarea blocarii, echipa Twitter si-a sfatuit utilizatorii din Turcia sa posteze "tweet-uri" printr-un serviciu special de SMS-uri care poate "pacali" blocarea facuta pe internet.

Uniunea Europeana denunta cenzura

Comisarul european pentru noile tehnologii, Neelie Kroes, a denuntat cu tarie in noaptea de joi spre vineri anuntul blocarii de catre Turcia a accesului la Twitter.

"Interdictia asupra Twitter in Turcia este neintemeiata, inutila si lasa", a declarat comisarul european.

"Poporul turc si comunitatea internationala vad in acest lucru o cenzura", a adaugat oficialul, exact pe contul sau de Twitter.

Incepand din decembrie, un scandal de coruptie vizeaza mai multi apropiati ai premierului turc, care conduce tara inca din 2002.

Conversatii telefonice care il pun pe Erdogan direct sub semnul intrebarii in afacerile de coruptie sunt publicate pe Internet inca de la inceputul lunii martie.

In aceste convorbiri, a caror autenticitate nu a fost stabilita definitiv, premierul ii cere fiului sau sa ascunda sume mari de bani sau evoca un comision considerat insuficient, platit de un grup industrial.

Aceste interceptari, considerate drept o "inscenare" de catre Erdogan, au starnit furia opozitiei, care a organizat manifestatii in marile orase ale tarii pentru a-i cere demisia.

"Nu vom mai permite asa ceva", a dat asigurari, joi, Erdogan. "Vom lua rapid aceste masuri (de interzicere). Securitatea tarii mele este in joc", a adaugat el.

La inceputul lunii, seful Guvernului islamo-conservator a amenintat deja ca va interzice YouTube si Facebook in Turcia.

In plina campanie electorala, el a promis sa plece din politica daca partidul sau nu va castiga alegerile municipale din 30 martie, care au valoare de test pentru regimul sau.