Ministerul rus al Afacerilor Externe a anuntat joi ca Federatia Rusa va aplica sanctiuni unor oficiali americani, ca raspuns la noile sanctiuni anuntate astazi de presedintele Obama. "Sanctiunile pe care SUA ni le-au impus se vor intoarce impotriva lor ca un bumerang", a declarat ministrul rus de Externe, citat de agentiile de presa. Printre oficialii SUA carora le va fi interzis accesul in Rusia se numara John McCain (senator republican, care a cerut un raspuns dur la anexarea Crimeei), presedintele Camerei reprezentantilor - John Boehner, si un consilier al presedintelui Obama pentru securitate nationala, Caroline Atkinson.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Agentia oficiala de presa a Rusiei, ITAR-TASS, a publicat in cursul serii lista persoanelor care sunt vizate de noile sanctiuni americane. Printre ele - Igor Sergun, seful temutului serviciu secret al Armatei GRU, Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale, Vladimir Iakunin, seful cailor ferate sau Arkady Rotenberg, om de afaceri si partenerul de judo al lui Vladimir Putin. In aceasta a doua etapa de sanctiuni, administratia Obama a tintit cercul intim de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, membrii aripii "dure" de la Kremlin, (asa numitii siloviki) care ia deciziile esentiale in politica de stat a Rusiei.

Ora 00:30 Martin Schulz: Criza din Ucraina face sa reapara amenintarea unui razboi in Europa. Criza declansata de alipirea Crimeii la Rusia face sa reapara amenintarea si frica unui razboi in Europa, a apreciat joi presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, citat de AFP.

Ora 00:00 Ucraina va semna vineri Componenta politica a Acordului de asociere cu Uniunea Europeana

Presedintele Traian Basescu va participa vineri, de la 10.30, la ceremonia de semnarea a Componentei politice a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana, pe de o parte, si Ucraina, pe de alta parte, anunta site-ul presedintiei. Un acord de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a fost parafat in martie 2012 impreuna cu un acord de liber schimb cuprinzator (DCFTA).

Ora 22:30 Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a apreciat joi ca este necesara o descentralizare rapida a Ucrainei, in vederea diminuarii tensiunilor separatiste in estul acestei foste republici sovietice, zona in care Organizatia tocmai a efectuat o misiune.

Uniunea Europeana va extinde lista responsabililor rusi si a ucrainenilor pro-rusi afectati de interdictia de vize si de inghetarea averilor, a anuntat joi cancelarul german Angela Merkel, lasand deschisa usa pentru sanctiuni economice in caz de escaladare a crizei, scrie AFP.

"In Consiliul European care incepe astazi, sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene vor fixa sanctiunile (din faza 2) decise in urma cu doua saptamani (...) Printre el, o extindere a listei persoanelor vizate de interdictia de vize si inghetarea averilor", a spus joi cancelarul, in fata deputatilor Bundestagului.

Presedintele Traian Basescu va participa vineri, de la 10.30, la ceremonia de semnarea a Componentei politice a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana, pe de o parte, si Ucraina, pe de alta parte, anunta site-ul presedintiei. Un acord de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a fost parafat in martie 2012 impreuna cu un acord de liber schimb cuprinzator (DCFTA). UE a dorit semnarea acestui acord la summit-ul din 28-29 noiembrie de la Vilnius, dar planurile sale au fost destramate de catre presedintele de atunci al tarii, Viktor Ianukovici.

Vladimir Putin i-a indemnat, joi, pe oamenii de afaceri rusi sa isi retraga activele din tarile occidentale si sa aduca banii acasa, pentru a ajuta economia Rusiei sa supravietuiasca in contextul sanctiunilor impuse dupa anexarea Crimeei. Anticipand o posibila extindere a sanctiunilor Occidentului ce i-ar putea viza pe oamenii de afaceri apropiati de Putin, unii oligarhi rusi sunt din ce in ce mai nelinistiti in ceea ce priveste soarta afacerilor lor, noteaza Reuters.

Unele dintre cele mai mari companii din Rusia sunt inregistrate in strainatate, beneficiind astfel de rate de impozitare mai mici, dar, in acelasi timp, se pot bucura de o oarecare distanta de Kremlin.

Rusii retrageau miliarde de dolari din bancile occidentale inca de saptamana trecuta

Bancile si companiile din Rusia au inceput sa retraga miliarde de dolari din bancile occidentale care au operatiuni in SUA inca de saptamana trecuta, de teama inghetarii activelor sau altor posibile sanctiuni economice impuse de Washington in contextul crizei din Crimeea, potrivit unor surse bancare moscovite, citate de Financial Times. Sberbank si VTB, cele mai mari banci din Rusia, precum si companii importante din industria ruseasca, printre care LukOil, isi "repatriau" fondurile detinute in bancile din Vest.

Cel mai bogati 10 oameni din Rusia, in frunte cu miliardarul Aliser Usmanov, pierdusera 6,6 miliarde de dolari din avere in doar cateva zile, pana la finalul saptamanii trecute, potrivit estimarilor publicate vinerea trecuta de compania de cercetare Wealth-X.

Actiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la inceputul acestui an, iar scaderile continua.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Choigu, l-a asigurat joi pe omologul sau american, Chuck Hagel, ca Moscova nu va invada teritoriul din estul Ucrainei, a anuntat Pentagonul, conform AFP.

"Trupele rusesti care sunt masate de-a lungul frontierei Ucrainene efectueaza exercitii si nu au nici o intentie de a trece granita", a afirmat telefonic Serghei Choigu, care a promis ca soldatii nu vor avea "nici o actiune agresiva".

Chuck Hagel a intrebat cat timp vor dura exercitiile militare, dar omologul sau rus i-a raspuns ca nu exista un calendar specific pe aceasta tema.

Ucraina va raspunde prin forta la orice incercare din partea Rusiei de a atasa regiunea de est a tarii, a avertizat joi, la Bruxelles, premierul Arseniy Yatsenyuk.