Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (PPE, Germania), a declarat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca Uniunea Europeana va continua sa-si aprofundeze relatiile cu Republica Moldova si, in schimb, va inaspri sanctiunile asupra Rusiei, daca Moscova va incerca sa reaprinda conflicte. In context, europarlamentarul german a aratat ca actuala criza din Crimeea ar putea sa accelereze diversificarea surselor de energie ale Germaniei, in vederea diminuarii ponderii importurilor de gaze rusesti.

Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a PEFoto: Parlamentul European

Facem precizarea ca interviul a fost acordat via e-mail.

Rep: Cum apreciati pachetul de asistenta UE pentru Ucraina? Va ajuta acest pachet, intr-adevar, populatia din Ucraina sau mai degraba va ajuta afacerile oligarhilor?

Elmar Brok: Pe termen scurt si ca reactie la solicitarile guvernului ucrainean, UE a acordat scaderi de tarife la importul anumitor bunuri ucrainene destinate pietei europene. In a doua etapa, UE este dispusa sa semneze acordul de asociere cu Ucraina, oferind acestei tari chiar mai mult acces pe piata europeana. Acesti pasi permit dezvoltarea intregii economii ucrainene, oferind un viitor economic pentru tara si poporul sau.

Rep: Ce credeti ca ar trebui UE sa faca in ceea ce priveste Ucraina, inainte si dupa alegerile din aceasta tara?

Elmar Brok: UE a sustinut intotdeauna ca poporul ucrainean trebuie lasat sa-si decida propriul viitor. De aceea, alegerile libere si corecte sunt acum cele mai importante. UE este pregatita sa ajute Ucraina sa dezvolte institutii democratice si sa instituie statul de drept.

Rep: Anul acesta, principalele institutii ale UE vor fi schimbate, avem alegeri in Uniune. In plus, euroscepticismul este tot mai puternic in UE. In schimb, in Rusia, presedintele Putin si premierul Medvedev sunt foarte puternici, populari, in felul lor rusesc, si foarte influenti. Nu suntem intr- o pozitie slaba in comparatie cu Rusia in chestiunea privind Ucraina?

Elmar Brok: Ganditi-va la zecile de mii de ucraineni, din toata tara, tineri si batrani, care au demonstrat pentru libertate, democratie si o dezvoltare economica de care sa beneficieze societatea in ansamblu, nu doar cativa alesi. Acestea sunt idealuri europene, iar apelul lor poate fi oricum, dar nu slab. Rusia, pe de alta parte, a recurs la mijloace agresive si la violarea dreptului international pentru a-si impune calea, pentru ca oamenii din Ucraina nu doresc sa adere la ceea ce vrea Moscova sa le dicteze. Faptul ca Rusia a recurs la astfel de tactici agresive arata slabiciunea pozitiei ruse.

Rep: Ce credeti ca ar trebui sa faca statele UE care se invecineaza cu Ucraina - Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia?

Elmar Brok: Cel mai important este ca toti membrii UE sa coopereze si sa gaseasca o pozitie comuna in relatia cu Rusia. Daca Europa ramane unita, suntem puternici.

Rep: Dar ce spuneti despre celelalte tari din regiune, cum ar fi Republica Moldova, care se pregateste sa semneze acordul cu UE? Ce implicatii are situatia din Ucraina asupra Moldovei?

Elmar Brok: Republica Moldova este parte din procesul Parteneriatului Estic, iar UE se implica de ani intregi in regiune. Noi vom continua si trebuie sa continuam sa aprofundam relatiile cu Republica Moldova, ca si cu alti parteneri in cadrul initiativei Parteneriatului Estic.

Rep: Dar ce spuneti despre siuatia din Trasnistria si Gagauzia? Rusia ar putea aplica aceeasi metoda acolo, folosind acelasi pretext, ca intervine pentru a proteja rusii care traiesc in Republica Moldova?

Elmar Brok: Rusia trebuie sa inteleaga ca orice presiune aplica, in cele din urma, actioneaza in propriul dezavantaj. UE este dispusa sa se implice intr-o solutie diplomatica. Dar noi, de asemenea, am stabilit clar care sunt liniile rosii. De aceea am fost de acord privind o serie de sanctiuni (in cazul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei- n.r.). Acestea trebuie sa fie extinse in cazul in care Rusia nu-si arata in mod serios angajamentul de a de-escalada situatia din Ucraina, sau daca incearca sa reaprinda vreun conflict in alta parte.

Rep: Cum vedeti acest dialog intre cancelarul Merkel si premierul polonez Tusk, in ceea ce priveste asa-numita dependenta a Germaniei de gazul rusesc? Cancelarul Merkel a spus ca proportia de 35% gaz rusesc in consumul total de gaze din Germania nu inseamna dependenta de Rusia. Dumneavoastra ce credeti?

Elmar Brok: Cred ca doamna Merkel a aratat in ultimele zile ca nu va tolera incalcarea dreptului international. Ea se opune cu fermitate acestei agresiuni. In ceea ce priveste politica energetica, Germania se angajeaza de cativa ani in diversificarea surselor de energie. Daca e ceva, criza din Crimeea va accelera acest proces.

Rep: Poate ca proiectul Nabucco ar fi fost mai benefic decat conducta TAP, ca o alternativa mai buna la rutele rusesti de gaze naturale?

Elmar Brok: Din nou, cheia pentru a raspunde la aceasta provocare este sa diversificam sursele energetice ale Europei si sa cream o piata energetica cu adevarat europeana. Conexiunile dintre anumite state membre UE pot avea neajunsuri nationale in aprovizionarea cu energie si in a reduce dependenta cuiva de un singur furnizor extern.