Eu cred ca este important ca noi sa actionam impreuna cu aliatii si partenerii nostri si sa discutam daca este convenabil sau nu ca Rusia sa fie exclusa in mod permanent din G8, in cazul in care sunt adoptate alte masuri", a declarat premierul britanic. "Acesta este modul bun de a proceda", a adaugat el.

Presedintele american, Barack Obama, a invitat marti liderii G7 si Uniunii Europene (UE) sa se reuneasca saptamana viitoare la Haga, in cadrul Summitului privind Securitatea Nucleara, pentru a discuta despre situatia din Ucraina.

Excluderea Rusiei din grupul celor mai industrializate state, la care a aderat ca membru cu drepturi depline in 2002, este una dintre sanctiunile internationale luate in considerare in urma alipirii Crimeei la Rusia marti.

Celelalte sapte state membre - Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite - si-au suspendat deja participarea la reuniunile in vederea pregatirii summitului G8 prevazut in iunie la Soci, in Rusia, in semn de protest fata de incalcarea suveranitatii Ucrainei de catre Moscova.

Comunitatea internationala va "plati un pret foarte mare" daca ezita sa adopte sanctiuni clare fata de "aceasta anexare" a Crimeei de catre Rusia, a adaugat David Cameron miercuri.

Ulterior, premierul britanic, David Cameron, a discutat aceasta propunere la telefon cu cancelarul german, Angela Merkel, potrivit Downing Street.

Cei doi lideri au "convenit ca Uniunea Europeana sa ia alte masuri impotriva Rusiei", pe langa interdictiile de vize si blocarea averilor si au apreciat ca UE va trebui sa continue cooperarea cu Statele Unite in vederea "descurajarii Rusiei sa efectueze si alte actiuni care ar putea destabiliza Ucraina", a adaugat Downing Street

Aceasta conversatie telefonica a avut loc cu o zi inainte de o reuniune de doua zile, la Bruxelles, a liderilor europeni. Acestia se reunesc pentru a oferi un raspuns ferm actiunii Rusiei in Crimeea.

Curtea Constitutionala rusa a validat miercuri, cu unanimitate, tratatul de alipire a Crimeei la Rusia semnat marti de catre presedintele rus Vladimir Putin, in timp ce, pe teren, militii proruse ocupau sediul marinei ucrainene la Sevastopol, in Crimeea.