Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy se afla intr-o postura delicata miercuri, dupa publicarea unor noi conversatii telefonice cu avocatul sau, potential foarte compromitatoare, in conditiile in care partidul sau reclama o inscenare pentru a impiedica revenirea acestuia pe scena politica, scrie AFP.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

Transcrierea a sapte interceptari telefonice dintre Nicolas Sarkozy si avocatul sau Thierry Herzog a fost publicata de site-ul de stiri Mediapart, in conditiile in care fostul presedinte - invins in 2012 de socialistul Francois Hollande - isi ascunde din ce in ce mai putin dorinta de a-si lua revansa in 2017.

In aceste discutii, avocatul ii numeste "ticalosi" pe judecatorii din Bordeaux (sud-vest) care l-au pus sub ascultare pe fostul presedinte in dosarul Liliane Bettencourt.

Le Monde titra miercuri, in deschiere, ca aceste convorbiri sunt "coplesitoare" pentru Nicolas Sarkozy, care pare sa fi fost informat despre cazul sau de un magistrat de rang inalt.

"Acesta sunt cuvintele unui fost presedinte prins cu mita in sac", scrie Mediapart.

Pentru cotidianul de stanga Liberation, "daca mai exista vreo indoiala, aceasta este inlaturata". Aceste interceptari prezinta "de acum toate elementele unui scandal de stat pe care nici macar dreapta nu le poate nega", scrie cotidianul, intr-un editorial intitulat "Scandal".

O sursa judiciara a confirmat pentru AFP autenticitatea acestor interceptari difuzate de Mediapart.

Interceptarile, efectuate de pe un al doilea telefon al fostului presedinte, deschis sub identitatea falsa de "Paul Bismuth", intre 28 ianuarie si 11 februarie, sunt legate in principal de o decizie asteptata a curtii de Casatie legata de agendele lui Sarkozy, confiscate in acest dosar in care beneficiase de neinceperea urmaririi penal.

De atunci, curtea de Casatie, cea mai inalta jurisdictie franceza, a precizat ca refuza sa se pronunte asupra recursului lui Sarkozy, astfel incat justitia poate continua sa utilizeze agendele care detaliaza intalnirile proprietarului lor.

Agendele lui Sarkozy figureaza in special in procedura de arbitraj controversat de care a beneficiat in 2008 omul de afaceri Bernard Tapie in litigiul cu Credit Lyonnais legat de vanzarea Adidas.

Aceste agende ar putea interesa si judecatorii care ancheteaza dosarul privind acuzatiile de finantare ilegala a campaniei din 2007 a fostului presedinte de catre Libia, prin Muammar Gaddafi.

De altfel, in cadrul interceptarilor din acest dosar a fost descoperita existenta unui al doilea telefon obtinut de Sarkozy pentru a scapa de supravegherea conversatiilor. Una dintre conversatii a condus deja la deschierea unei informatii judiciare pentru violarea secretului instructiei si trafic de influenta.

Asa cum a dezvaluit deja Le Monde, se pare ca un inalt magistrat de la Curtea de Casatie, Gilbert Azibert, informa tabara lui Sarkozy despre tendintele care se conturau la curte.

Asa cum rezuma Mediapart, Herzog lauda, in 29 ianuarie, dedicatia informatorului lor. Avocatul se declara optimist in privinta anularii de catre Curtea de Casatie a confiscarii agendelor, "doar daca legea nu prevaleaza", dupa cum comenteaza el. "O marturisire stupefianta", observa Mediapart.

O interceptare din 30 ianuarie arata ca "Gilbert" a avut acces la raportul confidential al raportorului curtii de Casatie catre colegii sai, care recomanda anularea confiscarii agendelor si retragerea tuturor mentiunilor legate de aceste documente in dosarul Bettencourt.

La 1 februarie, Nicolas Sarkozy isi suna avocatul si ii cere sa-l apeleze pe linia sa oficiala, pentru a "da impresia ca au o conversatie".