Cel putin doi dintre ucrainenii aflati pe “lista neagra” a celor vizati de sanctiunile impuse de UE in urma crizei din Crimeea si-au angajat o firma de lobby la Bruxelles, scrie EU Observer.

Compania germana Alber & Geiger are filiale in Berlin si Bruxelles, insa are si procese in tribunalele UE din Luxemburg. Aceasta a refuzat sa spune cine sunt clientii sai, insa a precizat ca Vitkor Ianukovici nu se numara printre ei.

Compania precizeaza de asemenea ca acestia nu fac parte din aparatul de securitate si nu pot fi responsabili pentru tragerile lunetistilor din Kiev din luna februarie, pentru ca nu se aflau in functie la acea vreme.

Descrierea se potriveste fostului premier ucrainean Mykola Azarov. Alti doi posibili clienti ar putea fi Serhyi Kluyev, un parlamentar pro-regim care are legaturi de business cu Azarov, si Serhyi Kurchenko, un baron ucrainean cu afaceri in domeniul gazului, bancar si media, considerat de UE ca intermediar pentru Ianukovici.

Andreas Geiger a declarat pentru EU Observer, comentand sanctiunile pentru clientii sai, ca acestia nu ar trebui sa se afla pe lista neagra intrucat, potrivit articolului 215 din tratatul UE, sanctiunile sunt menite sa forteze guvernele sa isi schimbe conduita, insa lista UE a fost impusa pe 5 martie, dupa ce regimul lui Ianukovici cazuse.

“Le vom spune celor de la Consiliul UE: ‘Uite. Ati sanctionat pe cine nu trebuia si ni aveti nicio baza legala, deci va rugam sa ii scoateti de pe lista’. Si daca refuza, mergem in tribunal”, a spus Geiger.