Agentia americana de informatii NSA are capacitatea tehnica de a inregistra toate apelurile telefonice recente dintr-o tara, potrivit documentelor furnizate de fostul consultant Edward Snowden si prezentate marti de Washington Post, in plina dezbatere legata de reforma NSA, scrie AFP.

Washington Post, care se bazeaza pe documentele furnizate de fostul consultant al NSA ("National Security Agency") refugiat in Rusia, dar si pe alte surse anonime, explica marti ca acest program, denumit Mystic, a fost lansat in 2009 si si-a atins capacitatea deplina in 2011, impotriva unei tari tinta, neidentificate.

Cotidianul precizeaza ca, la cererea autoritatilor americane, nu a dezvaluit o serie de detalii care ar fi permis identificarea tarii unde acest sistem este utilizat in prezent. Sase tari ar putea fi vizate, in total.

Programul dezvaluit marti se adauga la numeroase altele care vizeaza interceptarea comunicatiilor in strainatate. Legile americane impun mai putine restrictii in privinta comunicatiilor care nu includ cetateni americani sau care se afla in afara teritoriului Statelor Unite.

Dar, ca si in cazul programului Prism, care vizeaza comunicatiile pe marile servicii internet precum Gmail sau Skype, criticii afirma ca sistemul NSA nu face diferenta intre comunicatiile din strainatate si cele care includ cetateni americani.

"NSA a incercat intotdeauna sa inregistreze totul, iar acum are capacitatea", a reactionat Jameel Jaffer, de la asociatia de aparare a libertatilor individuale American Civil Liberties Union (ACLU). "Chestiunea este acum daca avem vointa politica de a impune limite rezonabile pentru puterile NSA, respectiv daca avem vointa politica de a ne proteja libertatile democratice".

NSA nu a comentat specific aceste noi dezvaluiri, dar a reafirmat ca misiunea sa consta exact in a identifica eventuale amenintari asupra "marelui si complexului sistem de comunicatii globale moderne".

"NSA nu colecteaza informatii intr-o tara sau un loc din lume decat daca acest lucru este necesar pentru interesele de securitate nationala si politica externa a SUA, si pentru a proteja cetatenii nostri si pe cei din state aliate si partenere", a precizat agentia, intr-un comunicat.

Unul dintre instrumentele acestui program, Retro, si care "deschide o usa in trecut", dupa cum scrie Washington Post, permite "recuperarea inregistrarilor care nu pareau demne de interes la momentul apelului original", explica documentele citate de cotidianul american. Inregistrarile apelurilor pot fi stocate timp de o luna, intr-un buffer in care inregistrarile vechi sunt sterse de cele noi.

Barack Obama a initiat in 17 ianuarie o reforma a programelor de supraveghere electronica, fara a pune in discutie principiul colectarii masive de date de catre NSA. Reexaminarea legilor este in curs, iar numeroase proiecte de reforma, unele radicale, sunt discutate in Congres.

Barbatul care s-a aflat la originea acestor dezvaluiri, Edward Snowden, a promis marti ca urmeaza noi informatii: "Urmeaza inca multe revelatii. Articolele cele mai importante nu au fost scrise inca".