Crimeea este considerata alipita Rusiei incepand de marti, odata cu semnarea unui acord intre presedintele rus Vladimir Putin si noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anuntat Kremlinul, citat de AFP. Ziua a fost marcata inasprirea tonului occidentalilor fata de politica Rusiei, inclusiv a cancelarului german Angela Merkel, dar si de anuntul mortii unui militar ucrainean in Crimeea. In urma acestui incident, care a fost prezentat insa intr-o versiune diferita de presa pro-rusa, ministerul Apararii de la Kiev a autorizat militarii ucraineni din Crimeea sa foloseasca armele, daca viata lor este in pericol.

Politica dusa de Putin afecteaza grav imaginea Rusiei in EuropaFoto: Captura RT

Presedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marti Adunarii Federale, sustinand un discurs cu o tonalitate puternic patriotica in care a descris Crimeea drept o parte inseparabila a Rusiei, pierduta o data cu dezmembrarea URSS. In aplauzele puternice ale salii, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul ca a depasit "linia rosie" in criza din Ucraina si ca a revenit la tacticile de izolare din timpul Razboiului Rece in incercarea de a impiedice o revenire a Peninsulei in cadrul Federatiei Ruse.

Discursul liderului rus a fost intrerupt de circa de 30 de ori, potrivit Reuters, de aplauzele celor prezenti, membrii Adunarii Generale dar si reprezentanti ai autoritatilor proruse din Crimeea ridicandu-se de fiecare data in picioare.

Putin a aparat actiunile Rusiei in criza din Ucraina, subliniind ca este datoria sa sa ii apere pe cetatenii rusi din afara tarii care ii cer ajutorul si ca, sa nu raspunda acestui apel ar fi reprezentat pentru Federatia Rusa un act de tradare.

Occidentalii isi inaspresc tonul declaratiilor

Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat marti ca alipirea Crimeei de catre Rusia este "impotriva dreptului international". "Integrarea in Federatia Rusa este, suntem absolut convinsi, impotriva dreptului international", a subliniat Merkel, intr-o conferinta de presa.

Vicepresedintele american Joe Biden a avertizat ca izolarea politica si economica a Rusiei va creste daca se va continua pe acest drum, iar sanctiunile vor fi sporite atat din partea SUA, cat si din partea UE.

"Federatia Rusa a sustinut un referendum ilegal si rapid, care nu a fost acceptat de aproape intreaga lume. Rusia este singura in fata intregii lumi pentru a isi justifica agresiunea", a adaugat Joe Biden. Oficialul american a mai anuntat, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul polonez Donald Tusk, ca SUA tocmai au trimis 12 avioane de tip F 16 la bazele din Polonia.

Tot marti, Romania a precizat ca nu va recunoaste actul anexarii Republicii Autonome Crimeea, parte integranta a statului Ucraina, dupa cum a precizat ministerul roman al Afacerilor Externe.

"Ministerul Afacerilor Externe exprima dezacordul total fata de actiunea Federatiei Ruse de anexare a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol. Acest act este nelegitim si contravine principiilor fundamentale ale dreptului international, incalcand mai ales independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei vecine. Actionand astfel, Federatia Rusa pare, in mod regretabil, sa opteze pentru izolarea internationala, din punct de vedere politic, economic si militar, in locul dialogului si cooperarii", potrivit sursei citate.

In cursul serii, insa, militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizati sa foloseasca armele, dupa ce trupele aflate intr-o baza din cel mai mare oras din Crimeea, Simferopol, au afirmat ca au fost atacate de fortele rusesti, incident in timpul caruia un soldat a fost ucis.

Trupele ucrainene aflate intr-o baza din cel mai mare oras din Crimeea, Simferopol, au afirmat marti ca au fost atacate de fortele rusesti, un soldat fiind ranit, transmite agentia Interfax, care citeaza un purtator de cuvant al armatei ucrainene, potrivit Reuters. La putin timp dupa acest anunt, un purtator de cuvant al armatei ucrainene a precizat ca militarul a murit.

"Un militar ucrainean a fost ranit in gat si la clavicula. Acum s-au baricadat la etajul doi. Cartierul general si comandamentul au fost cucerite. Vor sa depunem armele, dar nu avem intentia sa ne predam", a precizat acesta.

"Suntem luati cu asalt. Avem circa 20 de oameni aici si alte circa 10 pana la 15 persoane, inclusiv femei", a mentionat un militar neidentificat, pentru televiziunea 5.

"Unul dintre ofiterii nostri a fost ranit in timpul atacului, fiind atins la gat si la mana", a adaugat acesta.

Ulterior, militarii ucraieni din Crimeea au fost autorizati sa-si foloseasca armele. "Pentru a proteja viata soldatilor nostri, unitatile militare ucrainene din Crimeea au fost autorizate sa-si foloseasca armele", potrivit unui comunicat al ministerului.

Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk a confirmat tirurile si a apreciat ca disputele cu Rusia au intrat intr-o faza militara.

"Conflictul a trecut de la faza politica la o faza militara", a declarat Iatseniuk. "Astazi, trupele rusesti au inceput sa traga asupra soldatilor nostri. Este o crima de razboi", a afirmat acesta.

Care este versiunea Rusieidespre evenimentele din Crimeea

Tiruri efectuate de lunetisti s-au soldat cu un mort si doi raniti in randul combatantilor Fortelor de autoaparare ale Crimeei in Simferopol, a anuntat marti agentia locala Krim-inform, citand ministerul de interne din peninsula, scrie agentia de stat RIA Novosti.

"Fortele de autoaparare din Crimeea au aflat marti ca un grup de barbati inarmati se afla intr-o cladire situata pe strada Kubanskaia. Combatantii fortelor de autoaparare insarcinati sa verifice aceasta informatie au fost supusi tirurilor. Un barbat a fost ucis si doi altii raniti", a precizat ministerul, pentru agentia Krim-inform.

Potrivit ministerului, ar putea fi vorba de o actiune de provocare.

Un purtator de cuvant al politiei locale, citat de agentia de presa Interfax-Ukraine, s-a soldat cu doi morti, un militar ucrainean si un membru al "fortelor de autoaparare" pro-ruse.

Doi alti barbati, un militar ucrainean si un paramilitar pro-dus, au fost raniti, a precizat acest purtator de cuvant, Olga Kondrasova.

Versiunea sa este total diferita de cea a ministerului ucrainean al Apararii, care vorbeste despre trei victime ucrainene, un mort si doi raniti.

Purtatorul de cuvant al politiei spune insa ca "in timpul unei examinari a locului, s-a stabilit ca tirurile au vizat soldati ucraineni si membri ai fortelor de autoaparare care plecasera spre acelasi loc".

Pana in prezent, militarii ucraineni au fost somati sa nu "raspunda provocarilor" fortelor rusesti care ocupa Crimeea de doua saptamani.

Potrivit ministerului, militarul S. Kakurin a fost ucis dupa ce a fost impuscat in inima in timpul asaltului impotriva unitatii din care facea parte, la Simferopol. Capitanul V. Fedun a fost ranit la gat si la brat, in timp ce un al treilea soldat a fost ranit la cap si la picioare cu lovituri de baston.

"Agresorii purtand uniforme ale militarilor rusi erau inarmati cu pusti automate si o pusca cu luneta", potrivit comunicatului.

"Presedintele (rus Vladimir) Putin este vinovat personal de sangele varsat al militarilor ucraineni", a acuzat presedintele interimar Olexandr Turcinov.