Crimeea este considerata alipita Rusiei incepand de marti, odata cu semnarea unui acord intre presedintele rus Vladimir Putin si noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei, a anuntat Kremlinul, intr-un comunicat citat de AFP.

Ceremonia de semnare a tratatului de alipire a Crimeei la Rusia Foto: Captura RT

"Republica Crimeea este considerata alipita Federatiei Rusiei incepand cu data semnarii acordului", a precizat Kremlinul.

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat marti cu liderii prorusi ai Crimeei acest acord, la Kremlin, in fata celor doua camere ale Parlamentului, a guvernatorilor si a membrilor guvernului rus.

Ceremonia de semnare a avut loc dupa un discurs pe care liderul de la Kremlin l-a sustinut in fata Adunarii Federale, in cadrul caruia a cerut acceptarea a doi noi membri in Federatia Rusa: Crimeea si orasul Sevastopol.

Tratatul, incheiat intre Federatia Rusa, regiunea Crimeea si orasul Sevastopol, a fost semnat de presedintele Vladimir Putin, presedintele legislativului din Crimeea Vladimir Konstantinov, premierul din Crimeea Serghei Axionov si primarul orasului Sevastopol Aleksei Chaliy.

Dupa semnarea de catre Putin si liderii din Crimeea, tratatul trebuie aprobat de Curtea Constitutionala si apoi ratificat de Parlament. Intregul proces ar urma sa se deruleze saptamana aceasta.

Presedintele rus Vladimir Putin s-a adresat marti Adunarii Federale, pledand in favoarea intrarii Crimeei in Federatia Rusa. Liderul rus a sustinut un discurs cu o tonalitate puternic patriotica in care a descris Crimeea drept o parte inseparabila a Rusiei, pierduta odata cu dezmembrarea URSS.

In aplauzele puternice ale salii, liderul de la Kremlin a acuzat Occidentul ca a depasit "linia rosie" in criza din Ucraina si ca a revenit la tacticile de izolare din timpul Razboiului Rece in incercarea de a impiedice o revenire a Peninsulei in cadrul Federatiei Ruse.

Discursul liderului rus a fost intrerupt de circa de 30 de ori, potrivit Reuters, de aplauzele celor prezenti, membrii Adunarii Generale dar si reprezentanti ai autoritatilor proruse din Crimeea ridicandu-se de fiecare data in picioare.

Inainte de inceputul discursului, precum si la final, in sala s-a putut auzi imnul national al Rusiei, pe care, de altfel, s-a semnat si acordul de alipire a Crimeei la Federatia Rusa.