SUA si UE au facut publice luni listele cu oficialii rusi si ucraineni sanctionati cu interzicerea accesului si inghetarea conturilor. Pe lista SUA apar un vicepremier - agresivul Dimitri Rogozin, si sefa camerei superioare a parlamentului rus, plus doi colaboratori directi ai lui Vladimir Putin, dar lista UE e populata cu oficiali de rang inferior din parlamentul rus si citiva militari responsabili de invadarea Crimeei.

Obama si PutinFoto: kremlin.ru

Ca raspuns la sanctiuni, presedintele Putin a semnat luni seara decretul oficial prin care recunoaste Crimeea drept stat independent. Marti, Putin va tine un discurs in fata Parlamentului, si analistii estimeaza ca presedintele rus ar putea anunta inceperea procesului de unificare a Crimeei cu Federatia Rusa.

Sanctiunile impuse de SUA

Luni, la o zi dupa referendumul ilegitim din Crimeea, presedintele american Barack Obama a semnat decretul prin care sanctioneaza 11 oficiali rusi si ucraineni pentru implicarea in criza din Crimeea. Intre acestia: doi consilieri ai lui Vladimir Putin, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dar si fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Sanctiunile SUA nu ating totusi nici un sef de mare companie rusa (Gazprom, Rosneft) si nici unul dintre liderii de prim rang din administratia rusa (ministrul de Externe, ministrul Apararii). Sanctiunile constau in inghetarea tuturor activelor detinute in SUA si interzicerea calatoriei in tara.

Obama a declarat luni ca "noi provocari nu vor face decat sa izoleze si mai mult Rusia si sa-i diminueze statutul in lume".

Lista persoanelor sanctionate de SUA:

Politicieni rusi:

  • Dimitri Rogozin, vicepremier. Este unul dintre cei mai duri si agresivi politicieni rusi, folosit de Putin drept portavocea sa in confruntarea cu NATO sau state din UE. Bun cunoscator al chestiunii transnistrene, a fost ambasador la NATO si Reprezentant Special pe chestiunea scutului anti-racheta al SUA.
  • Valentina Matvienko, sefa Consiliului Federatiei Ruse (camera superioara a Parlamentului rus). Femeia cu cel mai inalt rang in politica rusa, fost guvernator al orasului din care provine Vladimir Putin, Sankt Petersburg. Este un aliat fidel al presedintelui rus si a venit in intimpinarea acestuia in criza din Ucraina si Crimeea.
  • Vladislav Surkov, ajutor al presedintelui rus Vladimir Putin. Are 50 de ani si este considerat unul dintre ideologii Kremlinului. A fost extrem de apropiat de Vladimir Putin in al doilea mandat prezidential. Este creatorul doctrinei politice pe care o numeste democratia suverana, pe care il contrapune democratiei promovate de SUA si UE.
  • Serghei Glaziev, consilier prezidential al lui Vladimir Putin. Economist de stinga, autor al programului politic al Partidului Comunist in anii 90, a fost un critic al lui Putin in 2004, cind a candidat impotriva sa la prezidentiale. Putin l-a numit consilier intr-o miscare surprinzatoare in iulie 2012, insarcinindu-l cu supravegherea crearii Uniunii vamale intre Rusia, Belarus si Kazahstan.
  • Leonid Slutsky, presedinte al Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) si integrare eurasiatica din Duma de Stat
  • Andrei Klishas: presedintele Comisiei juridice din Consiliul Federatiei Ruse
  • Elena Mizulina, deputat in Duma de Stat. Este autoarea mai multor propuneri legislative controversate, precum restringerea accesului la informatii pe internet sau legi anti-gay.

Oficiali din Crimeea:

  • Serghei Aksionov, premierul nerecunoscut al Crimeei
  • Vladimir Konstantinov, presedintele Parlamentului Crimeei, dizolvat de oficialitatile ucrainene

Fosti oficiali din Ucraina:

  • Viktor Medveciuc: oligarh ucrainean, seful unui partid pro-rus, a carui fata a fost botezata de Vladimir Putin
  • Viktor Ianukovici: fostul presedinte al Ucrainei

Reactiile rusilor sanctionati: "Sint onorat sa fiu pe aceasta lista, intr-o companie selecta", a declarat Andrei Klisas pentru Interfax. in timp ce Leonid Slutsky, a spus "nu am nici un cont si nici o proprietate imobiliara in SUA, iar in ce priveste vizitele - voi supravietui".

Unii congressmani republicani au criticat masurile Casei Albe, catalogindu-le drept insuficiente. Printre ei se numara senatorul John McCain, care a cerut " un raspuns mult mai adecvat" la actiunile Rusiei, iar senatorul Ted Cruz a cerut o mai mare prezenta militara americana in Estul Europei.

Sanctiunile UE

Consiliul UE a facut publice sanctiunile Uniunii Europene tot luni, dupa zile intregi de dezbateri intre cele 28 de state membre. Potrivit agentiilor de presa, lista initiala de 120 de nume de oficiali si oameni de afaceri rusi a fost scurtata masiv la presiunea unor state membre precum Spania, Cipru, Grecia sau Bulgaria. Acestea au cerut sanctiuni cit mai blinde pentru Rusia, in timp ce un alt grup de state, din care a facut parte Polonia, a militat pentru sanctiuni dure.

Cert e ca, dupa ore intregi de negocieri finale, ministrii de Externe din statele UE au finalizat luni o lista cu 21 de oficiali rusi si ucraineni carora le sint inghetate conturile (cu unele exceptii de la regula) si care au interzis la intrarea in UE.

Printre acestia se numara politicieni de rang inferior, militari, precum si oficialii din Crimeea. Nici un nume de sef de mare companie, nici un membru al Guvernului rus, dar ministrul lituanian de Externe a anuntat ca alte sanctiuni sint asteptate la Consiliul European de joi de la Bruxelles.

Lista finala a persoanelor sanctionate de UE:

Oficiali din Crimeea:

1. Serghei Aksionov - premierul nerecunoscut al Crimeei

2. Vladimir Konstantinov - presedintele Consiliului Suprem al Crimeei

3. Rustam Temirgaliev - vicepresedintele Consiliului de Ministri al Crimeei

4. Deniz Berezovskiy- comandant al Marinei ucrainene, care si-a incalcat juramintul de credinta pentru patrie colaborind cu autoritatile nerecunoscute din Crimeea

5. Aleksei Chalii - primar al orasului Sevastopol

6. Piotr Zima - numit la conducerea Serviciului de securitate al Crimeei

7. Iuri Jerebtsov - consilier al presedintelui parlamentului din Crimeea, unul dintre principalii organizatori ai referendumului din 16 martie

8. Serghei Tsekov - vicepresedinte al parlamentului din Crimeea

Politicieni din Federatia Rusa:

9. Viktor Ozerov - presedintele Comisiei de aparare si securitate din Consiliul Federatiei Ruse (Camera superioara a Parlamentului rus)

10. Vladimir Djabarov - prim-vicepresedinte al Comisiei de afaceri internationale din Consiliul Federatiei Ruse

11. Andrei Klishas - presedintele Comisiei de drept constitutional din Consiliul Federatiei Ruse

12. Nikolai Rajkov - membru al Comisiei pentru probleme federale si politici regionale din Consiliul Federatiei Ruse

13. Evgeni Bushmin - vicepresedinte al Consiliului Federatiei Ruse

14. Aleksandr Totunov - membru al Comisiei pentru cultura, stiinta si informatie din Consiliul Federatiei Ruse

15. Oleg Panteleev - prim-vicepresedinte al Comisiei pentru probleme parlamentare din Consiliul Federatiei Ruse

16. Serghei Mironov - membru al Dumei de Stat, lider al fractiunii parlamentare "Rusia Dreapta". Fost presedinte al camerei superioare, fost candidat la presedintie, este considerat o marioneta politica a lui Putin

17. Serghei Jelezniak - vicepresedinte al Dumei de Stat

18. Leonid Slutski - presedinte al Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente (CSI) si integrare eurasiatica din Duma de Stat

Militari rusi:

19. Aleksandr Vitko - comandantul Flotei ruse la Marea Neagra

20. Anatoli Sidorov- comandantul Districtului Militar din Vest din cadrul Flotei ruse

21. Aleksandr Galkin - comandantul Districtului Militar din Sud din cadrul Flotei ruse