Ministrul de externe bulgar, Kristian Vigenin, a fost instruit de catre partidul socialist de la guvernare "sa nu se grabeasca cu masurile dure" impotriva Rusiei dupa referendumul din Crimeea. Pozitia vine in momentul in care ministrii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles in incercarea de a impune sanctiuni in Moscova, relateaza Euractiv.com.

Videnin, care a fost membru al Parlamentului European pana in luna mai cand a preluat postul de ministru de externe, a fost aspru criticat de catre colegii sai socialisti dupa ce a declarat ca Bulgaria nu va recunoaste referendumul din Crimeea si a vizitat Ucraina pentru a se intalni cu noii lideri.

Liderul Partidului Socialist Bulgar, Sergei Stanishev, care este si presedinte al Partidului Socialistilor Europeni, a declarat ca Bulgaria nu ar trebui sa fie printre "soimii Uniunii Europene" fata de Rusia.

"Pe langa pozitia comuna a tarilor europene, avem in vedere interesele noastre nationale", a declarat Stanishev pentru publicatia Standart.

"In primul rand, acestea (n.r. interesele nationale) reflecta faptul ca avem intre 250 si 300 de mii de etnici bulgari in Ucraina. Suntem aproape din punct de vedere geografic de regiune. In caz de destabilizare, am fi primii care ar suferi", a adaugat acesta.

Sergei Stanishev a precizat ca Bulgaria depinde de aprovizionarea cu energie din Rusia, precum si de venitul adus de turistii rusi.

"Trebuie sa tinem cont de toate acestea cand formulam pozitia nationala si comportamentul Bulgariei in aceasta problema", a spus Stanishev.

Socialistii bulgari par sa sustina interventia Rusiei in Crimeea. Alexander Simov, jurnalist la publicatia socialista Duma, care a fost trimis in Crimeea ca observator, considera ca referendumul este legitim.

"Am de gand sa observ intregul proces. Sa vad ca este un referendum legal", a declarat Simov. Numele jurnalistului apare pe lista Partidului Socialist Bulgar pentru alegerile europene.

Pozitia socialistilor bulgari pune la indoiala capacitatea Uniunii Europene de a finaliza un acord cu privire la sanctiunile impotriva Rusiei in cadrul intalnirii de luni de la Bruxelles. Pentru luarea unei decizii, este necesara unanimitatea intre cele 28 de state membre.