Presedintele american Barack Obama a semnat decretul prin care SUA sanctioneaza 11 oficiali rusi si ucraineni pentru implicarea in criza din Crimeea. Intre acestia: doi consilieri ai lui Vladimir Putin, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, dar si fostul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici. Sanctiunile SUA nu ating totusi nici un sef de mare companie rusa (Gazprom, Rosneft) si nici unul dintre liderii de prim rang din administratia rusa (ministrul de Externe, ministrul Apararii).

Sanctiunile constau in inghetarea tuturor activelor detinute in SUA si interzicerea calatoriei in tara.

UPDATE 16.50 Barack Obama sustine la aceasta ora o declaratie de presa pe aceasta tema: SUA este pregatita de sanctiuni suplimentare/ Exista inca o cale diplomatica pentru rezolvarea crizei.

Obama a declarat - in sala presei de la Casa Alba, la o zi dupa referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia si la scurt timp dupa ce Washingtonul si Uniunea Europeana (UE) au anuntat sanctiuni tintite vizand oficiali rusi si prorusi din Ucraina - ca "noi provocari nu vor face decat sa izoleze si mai mult Rusia si sa-i diminueze statutul in lume".

Casa Alba precizeaza ca sanctiunile aplicate oficialilor rusi vizeaza bunurile personale ale acestor persoane in SUA, insa nu si companiile pe care acestia le conduc din functia lor reprezentand Rusia.

"Actiunile de astazi transmit un mesaj puternic guvernului din Rusia ca exista consecinte pentru actiunile lor, care incalca integritatea si suveranitatea ucrainei, inclusiv actiunilor lor de sprijinire a referendumului ilegal pentru separatia Crimeea. SUA, impreuna cu partenerii internationali, vor continua sa fie alaturi de guvernul ucrainean pentru a se asigura ca sunt impuse costuri asupra separatistilor din Crimeea si sustinatorilor lor rusi. Actiunile de astazi servesc si drept atentionare pentru Rusia ca, daca nu isi respecta obligatiile internationale si nu isi recheama fortele militare la bazele lor initiale si nu respecta suvernitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, SUA este pregatita sa ia masuri aditionale, pentru a impune alte costuri politice si economice", se arata in comunicat.

Potrivit comunicatului de presa al Casei Albe, cei sanctionati sunt:

 • Vladislav Surkov, ajutor al presedintelui rus Vladimir Putin
 • Sergey Glaziev, consilier prezidential al lui Vladimir Putin
 • Leonid Slutski, deputat in Duma de stat, presedintele Comisiei pentru statele CSI si Integrare Eurasiatica
 • Andrei Klishas: presedintele Comisiei juridice din Consiliul Federatiei Ruse
 • Valentina Matvienko, sefa Consiliului Federatiei
 • Dimitri Rogozin, vicepremier
 • Eelena Mizulina, deputat in Duma de Stat
 • Serghei Aksionov, premierul nerecunoscut al Crimeei
 • Vladimir Konstantinov, presedintele Parlamentului Crimeei, dizolvat de oficialitatile ucrainene
 • Viktor Medveciuc: oligarh ucrainean, seful unui partid pro-rus, a carui fata a fost botezata de Vladimir Putin
 • Viktor Ianukovici: fostul presedinte al Ucrainei