Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, dupa intalnirea cu secretarul american de Stat John Kerry, ca Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, transmite Reuters. Seful diplomatiei ruse a precizat ca Moscova nu are planuri de a invada sud-estul Ucrainei.

John Kerry si Serghei LavrovFoto: Agerpres/Xinhua

UPDATE La randul sau, secretarul de stat american, John Kerry a afirmat ca, ratificarea referendumului din Crimeea in Parlamentul de la Moscova ar insemna anexarea pe ascuns a peninsulei.

Kerry l-a avertizat pe omologul sau ca in cazul in care Rusia va continua sa tensionez situatia din Ucraina si sa ameninta cetatenii ucraineni, va exista un raspuns international mai puternic.

Dupa sase ore de discutii "directe si sincere" cu Serghei Lavrov, desfasurate la Londra, Kerry a declarat ca atat SUA cat si comunitatea internationala nu vor recunoaste rezultatul referendumului asteptat duminica.

"Daca Rusia intervine de facto de maniera sa creasca tensiunile sau daca ameninta poporul ucrainean, atunci evident asta va impune un raspuns mai puternic si vor exista costuri", a declarat Kerry la finalul intalnirii.

Kerry a mai subliniat ca Rusia trebuie sa clarifice care este adevaratul inteles al prezentei trupelor ruse in apropiere de Ucraina.

"In acest moment, avand in vedere acest context deosebit, trebuie sa auzim mai multe politici declarative pentru a clarifica incotro se indreapta Rusia cu privire la trupe si la aceste exercitii", a declarata oficialul american.

John Kerry a precizat ca omologul rus i-a transmis ca urmatorii pasi ai Kremlinului vor depinde de o decizie finala pe care Vladimir Putin o va lua dupa referendum.

"Ministrul de Externe a aratat cat se poate de clar ca presedintele Putin nu este pregatit sa ia o decizie privind Ucraina inaintea referendumului de sambata", a declarat Kerry.

Potrivit AFP, Lavrov, primul dintre cei doi care a iesit la delaratii, a aratat ca "nu s-a ajuns la o viziune comuna" a Moscovei si a Washingtonului, precizand ca, daca Kosovo a fost un caz special, atunci si Crimeea ar trebui sa fie un caz special.

Lavrov a mai declarat ca Peninsula Crimeea inseamna pentru Rusia mai mult decat inseamna Insulele Malvine pentru Marea Britanie

Rusia "nu intentioneaza sa invadeze sud-estul Ucrainei", l-a asigurat vineri Serghei Lavrov pe omologul american, John Kerry.

"Rusia nu are si nu poate sa aiba in plan o invazie a sud-estului Ucrainei sub pretextul ca drepturile rusilor, maghiarilor, bulgarilor si ucrainenilor trebuie protejate", a declarat seful diplomatiei ruse, minimizand amenintarile voalate privind o posibila interventie armata in regiune formulate cu cateva ore mai devreme de ministerul sau, dupa violentele de la Donetsk.

Intalnirea Kerry - Lavrov

Intalnirea dintre secretarul american de Stat John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov, prezentata ca fiind a "ultimei sanse", cu 48 de ore inaintea referendumului privind integrarea Crimeei in Rusia, a inceput vineri, la Londra, la ora 10:30 GMT, scrie France Presse.

Este prima oara dupa data de 6 martie cand John Kerry si Serghei Lavrov se intalnesc pentru a discuta criza ucraineana, dupa trei reuniuni ratate la Paris si la Roma, urmate de mai multe conversatii telefonice.

Inainte de a parasi joi seara Washingtonul, John Kerry a avertizat ca SUA si Uniunea Europeana sunt pregatite sa ia "o serie de masuri foarte serioase" incepand de luni, a doua zi dupa referendum.

In paralel, premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, in fata Consiliului de Securitate al ONU, a cerut Moscovei sa-si retraga soldatii din peninsula si sa inceapa negocieri.

Stirea se actualizeaza