Pragul maxim de poluare cu particule este in continuare depasit vineri intr-o mare parte a nordului Frantei, iar mai multe aglomerari urbane au anuntat ca transportul in comun este gratuit, scrie AFP.

Episodul de poluare cu PM 10 - prafuri emise de vehicule (diesel), incalzire (combustibil si lemn) si industrie - care afecteaza Franta de cateva zile este favorizat de conditiile anticiclonice si de succesiunile de nopti reci si zile calde, care impiedica dispersarea poluantilor.

Drept urmare, lumina in marea parte a marilor aglomerari urbane este perceputa ca fiind filtrata printr-un val galben.

Situatia ar trebui sa se amelioreze in week-end, odata cu o racire usoara a vremii si cu schimbarea directiei vantului.

In asteptare, au fost adoptate masuri de urgenta pentru a determina soferii sa-si lase masinile acasa.

Transporturile in comun sunt gratuite de vineri pana duminica seara in Ile-de-France.

Alte masuri, precum reducerea vitezei pe anumite drumuri, interdictii pentru camioane, restrictii de activitate industriala au fost de asemenea adoptate, a anuntat joi ministrul Ecologiei, Philippe Martin.

In conditiile in care calitatea aerului s-a imbunatatit in general in Franta in ultimii 30 de ani, progresul stagneaza de circa zece ani pentru anumiti poluanti, precum particulele.

Intre 5 si 15 milioane de francezi sunt supusi in fiecare an la nivele excesive, potrivit Agentiei pentru mediu (Ademe), iar Franta risca amenzi grele intr-un contencios european pentru depasirea valorilor limita in 15 aglomerari.

Particulele pot provoca astm, alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare iar cele mai fine dintre ele (mai putin de 2,5 microni), care patrund in ramificatiile cele mai profunde ale cailor respiratorii si in sange, au fost clasate ca fiind "cancerigene" de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).