Intalnirea dintre secretarul american de Stat John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov, prezentata ca fiind a "ultimei sanse", cu 48 de ore inaintea referendumului privind integrarea Crimeei in Rusia, a esuat. Lavrov a aratat ca "nu s-a ajuns la o viziune comuna" a Moscovei si a Washingtonului, precizand ca, daca Kosovo a fost un caz special, atunci si Crimeea ar trebui sa fie un caz special. Acesta a mai adaugat faptul ca Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea.

UcrainaFoto: Agerpres/AP
  • Vezi mai jos principalele momente de vineri, 14 martie, privind Ucraina

-------------------

Ora 00:45Statele Unite au condamnat vineri cenzurarea "fara precedent" a presei din Rusia, care se reflecta, in special, prin blocarea site-urilor de Internet ale opozitiei si interzicerea surselor alternative de informare pe tema crizei din Ucraina.

Ora 20:50Compania nationala rusa de armament Rostekhnologhi sustine, intr-un comunicat de presa difuzat vineri, ca o drona americana de recunoastere a fost interceptata in timp ce survola la mare altitudine regiunea ucraineana prorusa Crimeea, transmite AFP.

Ora 20:30Tensiunile s-au acutizat vineri in estul Ucrainei dupa anuntul militantilor prorusi din orasul Harkiv ca vor organiza duminica propriul lor "referendum" in cadrul unui miting, in care sa se decida unirea cu Rusia, transmite AFP.

Ora 19:32Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a condamnat referendumul planificat duminica in Crimeea, declarand ca ar incalca legislatia internationala si ar fi lipsit de legitimitate (Reuters)

Ora 17:58 Kremlinul informeaza ca presedintele rus Vladimir Putin a discutat vineri cu seful ONU Ban Ki-Moon caruia i-a spus ca decizia de a tine un referendum pe tema statutului Peninsulei Crimeea respecta in intregime legislatia internationala in vigoare.

Ora 17:44 Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri, dupa intalnirea cu secretarul american de Stat John Kerry, ca Rusia va respecta rezultatul referendumului din Crimeea, transmite Reuters. Oficialul rus a precizat ca , in viziunea Moscovei, daca Kosovo a fost un caz special, atunci si Crimeea ar trebui sa fie un caz special.

La randul sau, secretarul de stat american, John Kerry a afirmat ca, ratificarea referendumului din Crimeea in Parlamentul de la Moscova ar insemna anexarea pe ascuns a peninsulei.

Ora 17:39Presedintele american Barack Obama a declarat vineri ca spera in continuare ca poate fi gasita o solutie diplomatica la criza din Ucraina inaintea acestui weekend esential.

Ora 17:28 Cu ocazia unei vizite la sediul NATO de la Bruxelles, liderul minoritatii tatare din Crimeea, Moustafa Djemilev, a pus sub semnul intrebarii eficienta sanctiunilor economice impuse de Occident Rusiei pentru a o determina sa nu se mai implice in criza din Ucraina, transmite AFP.

Ora 17:13 Premierul separatist din Crimeea, Serghei Aksionov, indeamna si celelalte regiuni pro-ruse din estul Ucrainei sa organizeze referendumuri pentru alipirea la Rusia, transmite AFP.

Intrebat in cat timp se va integra Ucraina in Federatia Rusa, Serghei Aksionov a oferit un termen de "cel mult un an".

Ora 15:05 Rusia a demarat o ancheta fata de liderul nationalist ucrainean Oleg Tiagnibok, suspectat ca a luptat impotriva soldatilor rusi in Cecenia, in mijlocul anilor 1990, a anuntat vineri Comitetul rus de ancheta.

Tiagnibok, seful partidului nationalist Svoboda (Libertate) este banuit ca a luptat "impotriva fortelor federale alaturi de separatistii ceceni in 1994-1995", a declarat purtatorul de cuvant al comitetului de ancheta Vladimir Markin, citat de agentia publica Ria-Novosti.

------------------------

Intalnirea Kerry - Lavrov

Este prima oara dupa data de 6 martie cand John Kerry si Serghei Lavrov se intalnesc pentru a discuta criza ucraineana, dupa trei reuniuni ratate la Paris si la Roma, urmate de mai multe conversatii telefonice.

Inainte de a parasi joi seara Washingtonul, John Kerry a avertizat ca SUA si Uniunea Europeana sunt pregatite sa ia "o serie de masuri foarte serioase" incepand de luni, a doua zi dupa referendum.

In paralel, premierul ucrainean Arseni Iatseniuk, in fata Consiliului de Securitate al ONU, a cerut Moscovei sa-si retraga soldatii din peninsula si sa inceapa negocieri.

Prima persoana decedata la Donetsk

Joi, moartea unui manifestant pro-Kiev, batut in timpul ciocnirilor cu simpatizantii Rusiei la Donetsk, a reamintit ca tensiunile nu se limiteaza la Crimeea, ci afecteaza si estul rusofon al tarii unde miscari secesioniste se manifesta in ultimele saptamani.

Numerosi ucraineni cred ca Rusia nu se va opri la frontierele Crimeei.

Apeluri la boicot

In Crimeea, manifestatii ale tatarilor, care se opun integrarii in Rusia, sunt asteptate in timpul dupa-amiezii.

In seara de joi, liderul istoric al minoritatii tatare din Crimeea, Mustafa Djemilev, a cerut boicotarea referendumului pentru integrarea in Rusia si a solicitat NATO sa intervina "inainte de un masacru".

In conditiile in care ONU nu va accepta niciodata, din cauza dreptului de veto al Rusiei in Consiliul de Securitate, sa trimita casti albastre, Djemilev a cerut Aliantei nord-atlantice "sa intervina ca in Kosovo", "inainte de un masacru".

"Nu am vazut nicio masura serioasa din partea Occidentului", a afirmat el, apreciind ca restrictiile de vize nu vor avea prea mult efect, deoarece persoanele vizate "traiesc bine in Rusia".

Acesta a precizat, pentru AFP, ca i-a transmis lui Vladimir Putin ca tatarii "nu vor porni razboi cu Rusia dar vor apara integritatea teritoriala a tarii lor".

Tatarii au primit recent sprijinul Turciei, pana acum discreta in aceasta chestiune. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis presedintelui Vladimir Putin, intr-o discutie telefonica, ca tara sa nu va "a lasat niciodata sa cada tatarii din Crimeea si nu o va face niciodata.

Manevre militare rusesti

Pe teren, Moscova continua sa organizeze manevre militare in regiunea Rostov-pe-Don, in apropiere de frontiera ucraineana. Circa 4.000 de parasutisti, 36 de avioane si 500 de vehicule participa la aceste manevre, potrivit agentiei oficiale rusesti Itar-Tass.

Aceasta demonstratie de forta este completata de trimiterea in Belarus a sase avioane de lupta Su-27 si a trei avioane militare de transport militaire, pentru a raspunde la zborurile avioanelor radar Awacs ale NATO in Polonia si Romania.

Potrivit ministerului rus al Apararii, exercitii militare vor avea loc pana la finele lunii in regiunile Rostov-pe-Don, Belgorod, Tambov si Kursk.

La Kiev, deputatii ucraineni au aprobat joi crearea unei Garzi Nationale, care ar putea ajunge pana la 60.000 de oameni, pentru a sustine armata de 130.000 de oameni. Rusia dispune, in total, de 845.000 de soldati.

Tensiunile din Ucraina incep sa aiba efect si asupra economiei mondiale. Bursa din Tokyo a terminat sedinta de vineri in scadere puternica, de 3,30%, atribuita in parte conflictului din Crimeea. La Moscova, Bursa cadea cu aproape 5% la jumatatea zilei.