Fostul ministru austriac de Interne si eurodeputat conservator Ernst Strasser, judecat pentru acte de coruptie, a fost condamnat joi la trei ani si jumatate de inchisoare, in dosarul anchetei sub acoperire realizata de reporterii Sunday Times in 2011 si in care a fost implicat si eurodeputatul roman Adrian Severin.

Initial, fostul ministru de Interne si eurodeputat a fost condamnat la patru ani de inchisoare, dar Curtea Suprema austriaca a casat decizia pentru viciu de forma, relateaza Mediafax.

Ernst Strasser, in varsta de 57 de ani, a decis sa faca apel la Curtea Suprema in cazul noii condamnari.

Strasser a respins permanent toate capetele de acuzare pentru coruptie. El sustine ca a avut suspiciuni de la inceput asupra interlocutorilor, apreciind ca ar putea fi membri ai serviciilor secrete, dar a decis sa isi joace rolul pana la capat pentru a-i demasca.

Tribunalul din Viena nu a retinut ipoteza agentilor secreti prezentata de aparare.

Strasser a fost nevoit sa demizioneze din postul de deputat european in martie 2011, dupa ce a fost inregistrat cu camera ascunsa, alaturi de alti trei eurodeputati - romanul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si spaniolul Pablo Zalba -, de jurnalisti de la cotidianul britanic Sunday Times, care s-au prezentat drept membri ai unor grupuri de lobby.

Filmati cu camera ascunsa, cei patru eurodeputati au acceptat sa prezinte amendamente dedicate unui grup de lobby in schimbul unor sume de pana la 100.000 de euro pe an. Inregistrarile video au fost postate pe YouTube.

La inceputul lunii februarie, Zoran Thaler a recunoscut ca a acceptat sa prezinte amendamente in schimbul unor sume de bani si a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare si la plata unei amenzi de 32.250 de euro.