Criza din Ucraina nu a izbucnit din cauza Rusiei, dar trebuie sa reflectam, in aceasta situatie, la relatiile ulterioare cu toti partenerii nostri atat din Ucraina, cat si din Europa sau SUA, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, relateaza Agerpres.

"Avem de examinat astazi o problema ce era pe ordinea de zi si o alta care nu era. Prima se refera la dezvoltarea relatiilor cu tarile din America Centrala si din Caraibe, iar a doua la evenimentele pe care, evident, nu le putem ignora, in special situatia din Ucraina si din Crimeea", a declarat seful statului rus, citat de RIA Novosti.

"Tin sa subliniez ca nu este vina noastra ca a izbucnit aceasta criza, dar suntem antrenati (in ea). Repet, este vorba, inainte de toate, de o criza interna. Din pacate, suntem antrenati intr-un fel sau altul in aceste evenimente", a mai declarat Vladimir Putin in fata membrilor Consiliului rus de Securitate.

"Sa ne gandim impreuna cum sa construim viitoarele relatii cu partenerii si prietenii nostri din Ucraina si cu partenerii nostri din Europa, SUA", a adaugat presedintele rus.

Un referendum pe tema alipirii Crimeei la Rusia este prevazut pentru duminica, 16 martie, in regiune, dupa care autoritatile pro-ruse din peninsula ar urma sa se adreseze Moscovei pentru ca republica sa fie admisa ca nou subiect al Federatiei Ruse.

Secretarul de stat american John Kerry, care urmeaza sa se intalneasca vineri la Londra cu omologul sau rus Serghei Lavrov, a declarat joi ca SUA si UE sunt pregatite sa ia luni "masuri foarte serioase", in replica la referendumul de duminica din Crimeea.