Partidele Fidesz, Jobbik si LMP au inregistrat cresteri in sondajele de opinie in martie, cu aproape o luna inaintea alegerilor legislative din Ungaria, prevazute pentru 6 aprilie, scrie agentia ungara MTI, citata de Mediafax.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Ispos, Fidesz a inregistrat o crestere de 2 puncte procentuale, ajungand la 32% din intentiile de vot in martie, fata de 30% in februarie, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimii trei ani.

Alianta Unitate a opozitiei are 23% din intentiile de vot, in timp ce partidul nationalist Jobbik a inregistrat o crestere de la 9% la 11% in aceeasi perioada. Micul partid de opozitie LMP a crescut si el de la 2 la 4% din intentiile de vot, potrivit sondajului.

Procentul alegatorilor care nu si-au exprimat preferinta fata de vreun partid a scazut de la 35% la 27%.

Printre votantii cu preferinte clare, Fidesz devanseaza alianta stangii cu 48% fata de 31%. Jobbik are 15%, iar LMP 4%.

Dintre sustinatorii stangii, 58% au declarat ca vor participa la vot, fata de 53% in februarie. Aproximativ doua treimi dintre sustinatorii Fidesz si-au exprimat aceeasi intentie, in timp ce dintre sustinatorii Jobbik 59% au declarat ca vor merge la vot. Numarul votantilor Fidesz este estimat la 2,6 milioane de persoane, cel al stangii la 1,8 milioane, iar cel al Jobbik la 900.000 de persoane.

Dintre persoanele chestionate, 7% au declarat ca vor merge cu siguranta la vot dar nu stiu sau nu vor sa spuna cu cine vor vota. Acest grup reprezinta aproximativ 500.000 de votanti, dintre care 200.000 sunt orientati spre stanga, aproximativ 100.000 sunt apropiati de LMP si Fidesz, iar 50.000 de Jobbik.

Sondajul a fost realizat in perioada 4-10 martie.