Rusia a autorizat Ucraina sa efectueze un zbor de observare deasupra teritoriului sau, pentru a se asigura de absenta unor manevrele militare care sa ameninte securitatea Kievului din partea fortelor rusesti, a anuntat miercuri ministrul adjunct al Apararii, Anatoli Antonov, citat de agentia de presa Itar-Tass, preluata de AFP.

Ucraina a adresat marti ministerului rus al Apararii o cerere de "survol exceptional de observare a teritoriului Federatiei Rusiei", a afirmat vice-ministrul rus, potrivit Itar-Tass.

"Este pentru prima oara cand o astfel de cerere este facuta in cadrul tratatului Cer deschis, de la semnarea sa in 1992", a precizat acesta.

"Si, desi nu avem nicio obligatie sa acceptam un survol ucrainean, am luat decizia de a autoriza o echipa de observatori pentru un astfel de zbor", a declarat oficialul rus.

"Speram ca vecinii nostri sa fie convinsi ca fortele rusesti nu efectueaza la frontiere nicio activitate care sa ameninte securitatea Ucrainei", a adaugat el.

Armata ucraineana nu va interveni in peninsula Crimeea, controlata de forte rusesti, pentru a evita vulnerabilizarea frontierei estice cu Rusia, a declarat marti pentru AFP presedintele interimar ucrainean, Olexandr Turcinov.

"Nu ne putem angaja intr-o operatiune militara in Crimeea, in acest fel ne vom goli frontiera de est si Ucraina nu va fi protejata, militarii rusi conteaza pe asta", precizase Turcinov.