Statele membre UE au ajuns la un acord privind formularea sanctiunilor asupra Rusiei, ce includ masuri impotriva celor care se fac responsabili de incalcarea suveranitatii Ucrainei, masuri printre care se numara restrictii de calatorie si inghetarea activelor, potrivit unui proiect de document consulat de Reuters. Oficialitati europene citate de agentie au aratat ca presedintele Vladimir Putin si ministrul sau de Externe, Serghei Lavrov, nu vor fi pe lista celor vizati, asa incat sa ramana deschise canalele de comunicare cu Moscova. In schimb, e de asteptat ca sanctiunile sa ii vizeze pe apropiati ai lui Putin din serviciile de securitate si structurile armate, precum si inalti parlamentari.

Potrivit agentiei de stiri, documentul de sapte pagini descrie in detaliu masurile restrictive ce vor fi luate impotriva Moscovei, daca aceasta nu da inapoi in Crimeea si nu incepe discutii cu mediatori internationali, in efortul de a rezolva criza din Ucraina.

  • Daca vor fi aprobate de ministrii de Externe ai UE la o reuniune ce va avea loc luni, acestea vor fi primele sanctiuni impuse de UE Rusiei de la sfarsitul razboiului rece, lucru ce va reprezenta o deteriorare grava a relatiilor Est-Vest.

Potrivit Reuters, articolul 1 din documentul citat arata ca "statele membre vor lua masurile necesare pentru a preveni intrarea in - sau tranzitul prin - teritoriile lor a persoanelor fizice responsabile de actiuni ce submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei".

Al doilea articol se refera la activele detinute in UE si mentioneaza ca "toate fondurile si resursele economice ce apartin" celor responsabili de actiuni care submineaza integritatea Ucrainei, sau sunt aflate in posesia acestora sau controlate de ei, "vor fi inghetate".

  • Documentul a fost aprobat prin procedura tacita, in conditiile in care niciun stat membru UE nu a ridicat, pana miercuri la pranz, obiectii fata de formularea folosita, potrivit unor oficialitati citate de Reuters.

Ministrii de Externe ai UE se intalnesc, luni, la Beuxelles si este de asteptat sa semneze oficial restrictiile, in cazul in care nu se face simtita o schimbare radicala in pozitia Rusiei, ceea ce pare putin probabil. Duminica, in Crimeea urmeaza sa aiba loc referendumul privind secesiunea de Ucraina si aderarea la Rusia.

Reuters mentioneaza ca UE lucreaza inca la lista celor ce urmeaza sa fie vizati de sanctiuni. Marti, Londra a gazduit discutii pe aceasta tema intre oficialitati din Marea Britanie, SUA, Italia, Franta, Germania, Elvetia, Japonia si alte tari. Un oficial citat de agentia de presa a declarat ca nu a fost finalizata lista oficiala, dar aceasta va fi gata pana luni.

Reuters citeaza oficiali europeni potrivit carora presedintele Vladimir Putin si ministrul de Externe nu vor fi pe lista persoanelor vizate de sanctiuni, intrucat trebuie lasate deschise canalele de comunicare, iar o extindere a sanctiunilor poate avea loc ulterior. In schimb, lista - ce va fi anexata documentului privind sanctiunile - se va concentra asupra unor tinte din apropierea lui Putin, membri ai serviciilor de securitate si ai structurilor militare, parlamentari marcanti.

Daca Rusia nu reactioneaza la aceste presiuni, UE a anuntat ca este pregatita sa ia masuri suplimentare, ce ar putea include un embargou asupra armelor si alte masuri de natura comerciala, precum si posibile sanctiuni indreptate impotriva lui Putin insusi.