Operatiunile de cautare a avionului de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysian Airlines au fost extinse in Marea Andaman, la sute de kilometri nord-vest de perimetrul de cautare initial, a anuntat miercuri un oficial malaysian. Vietnamul a suspendat cautarile aeriene ale avionului si a anuntat ca vor fi continuate cautarile maritime. Malaysia nu exclude o intoarcere din drum a aparatului de zbor, dar dezminte ca l-a detectat departe de ruta.

"Da, deasupra Sumatra se afla Marea Andaman", a declarat pentru AFP seful Aviatiei Civile Malaysiene, Azharuddin Abdul Rahman, raspunzand unei intrebari legate de extinderea cautarilor in aceasta zona, potrivit Mediafax.

Marea Andaman este marginita la sud de Insula indoneziana Sumatra, iar la est si la nord de Thailanda si Myanmar.

  • Vietnamul a suspendat cautarile aeriene ale avionului Boeing 777

Vietnamul a suspendat cautarile aeriene ale avionului de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines si asteapta clarificari din partea Malaysiei cu privire la o noua potentiala directie de cautari, au anuntat miercuri oficiali.

"Am decis sa suspendam temporar unele activitati de cautare, in asteptarea unor informatii de la Malaysia", a precizat vicepremierul pentru Transporturi, Pham Quy Tieu.

Cautarile maritime vor continua intr-un ritm mai redus, a adaugat el.

  • Malaysia nu exclude o intoarcere din drum a avionului, dar dezminte ca l-a detectat departe de ruta

Seful Fortelor Aeriene malaysiene a afirmat miercuri ca autoritatile nu exclud posibilitatea ca avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a deviat inainte de a disparea, dar a dezmintit ca aparatul de zbor a fost detectat la sute de kilometri de traiectoria declarata.

Fortele Aeriene "nu au exclus posibilitatea unei abateri de la traiectorie in zbor, in sens opus, inainte ca avionul sa scape de radar", a declarat generalul Rodzali Daud, citat intr-un comunicat.

"Acest fapt explica de ce operatiunile de cautare si salvare au fost extinse" in apele de coasta din vestul Peninsulei Malacca, a justificat el.

Cu toate acestea, el a dezmintit informatiile potrivit carora radarele militare au detectat avionul in apropierea Insulei Pulau Perak, in partea de nord a Stramtorii Malacca, la sute de kilometri de traiectoria declarata.

Potrivit acestei ipoteze, Zborul MH370 ar fi deviat enorm de la traiectoria prevazuta deasupra Marii Chinei de Sud.

Generalul Rodzali se apara ca ar fi declarat ceea ce a aparut in publicatia Berita Harian, deplangand "un articol foarte inexact si incorect"

Autoritatile au spus ca au pierdut contactul cu avionul de tip Boeing 777 in largul coastelor de est ale Peninsulei Malacca, sambata dimineata, la o ora dupa ce decolase de la Kuala Lumpur in directia Beijing.

Avionul avea 239 de persoane la bord.