Cancelarul german Angela Merkel a apreciat marti ca situatia din Crimeea apare ca o "anexare" de catre Rusia, potrivit afirmatiilor facute in fata deputatilor conservatori si relatate agentiei France Presse de catre o sursa parlamentara.

"Putem vorbi deja de anexare", a afirmat liderul german, in cadrul unei reuniuni a grupului parlamentar conservator CDU/CSU, iar Rusia a "furat" Crimeea de la Ucraina, potrivit sursei citate.

Acest lucru nu trebuie lasat sa se intample, a spus ea, potrivit aceleiasi surse.

Angela Merkel, care l-a anuntat duminica pe presedintele rus Vladimir Putin ca referendumul pentru alipirea la Rusia ar fi "ilegal", a reafirmat ca Ucraina trebuie ajutata, in aceasta criza.

Insa nu trebuie taiat dialogul cu Moscova, a subliniat aceasta. Dar europenii trebuie sa fixeze o limita Rusiei, in special prin intermediul sanctiunilor, potrivit cancelarului, care a fost aplaudat de deputatii conservatori.

Autoritatile separatiste din Crimeea au facut un pas suplimentar spre alipirea de Rusia, adoptand marti o declaratie de independenta.

Moscova a sustinut imediat declaratia, apreciind-o drept "absolut legala".

Un referendum pentru a valida aceasta decizie este prevazut duminica, insa el este calificat drept ilegal de Kiev.

Peninsula Crimeea este controlata de la finele lui februarie de fortele rusesti, care isi consolideaza in fiecare zi pozitiile si fac tot mai dificila posibilitatea noi puterii de a o integra, in viitor.