Comisia Europeana (CE) a adoptat, marti, o propunere privind abolirea, cu titlu temporar, a taxelor vamale percepute exporturilor ucrainene in Uniunea Europeana, informeaza CE intr-un comunicat. Potrivit presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, beneficiul economic pentru Ucraina in urma acestei masuri este evaluat la 500 milioane euro pe an.

"In urma recentelor evenimente fara precedent din aceasta tara si a provocarilor politice, economice si de securitate cu care se confrunta Ucraina, pe 6 martie, Consiliul European si-a afirmat disponibilitatea de a ajuta la stabilizarea economiei Ucrainei cu un pachet de masuri. Una dintre acestea a fost acordarea de preferinte comerciale autonome, masura prevazuta in propunerea adoptata astazi in vederea reglementarii de catre Consiliul UE/Parlamentul European", se arata in comunicatul CE.

Potrivit Comisiei, aceste preferinte comerciale vor fi acordate pentru o perioada limitata, respectiv pana la 1 noiembrie 2014.

"Comisia Europeana este devotata, si pregatita, sa sprijine Ucraina pentru ca aceasta sa-si stabilizeze situatia economica si financiara", a declarat marti presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

"Joia trecuta, sefii de stat si de guvern din UE au salutat pachetul de sprijin de 11 miliarde de euro prezentat de Comisia European pentru Ucraina. Comisia avanseaza repede cu implementarea acestui pachet de sprijin, iar astazi a adoptat prima dintre masurile prevazute - un set de dispozitii comerciale unilaterale, care va reprezenta un beneficiu economic de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Aceasta propunere este o masura concreta, tangibila a sprijinului UE pentru Ucraina", a mai spus Barroso.