Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, refugiat in Rusia, a aparut din nou in fata presei marti, la o zi dupa o contraofensiva diplomatica a Moscovei pentru solutionarea crizei din Ucraina, unde vorbitorii de limba rusa din Crimeea ameninta cu secesiunea.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Ianukovicl a vorbit Rostov pe Don, un oras aproape de granita ruso- ucraineana, unde a mai tinut o conferinta de presa in 28 februarie, refuzand sa recunoasca demiterea sa si fara a cere ajutor militar Rusiei. Moscova a declarat ca aceasta cerere a fost facuta la data de 1 martie. Vezi mai jos declaratiile lui Ianukovici.

--------------

Ora 22:30Prim-ministrul ucrainean Arseniy Yatsenyuk se va adresa joi Consiliului de Securitate al ONU, dupa ce miercuri se va intalni cu presedintele american Barack Obama.

Ora 19:22 Cancelarul german Angela Merkel a apreciat marti ca situatia din Crimeea apare ca o "anexare" de catre Rusia, potrivit afirmatiilor facute in fata deputatilor conservatori si relatate agentiei France Presse de catre o sursa parlamentara.

"Putem vorbi deja de anexare", a afirmat liderul german, in cadrul unei reuniuni a grupului parlamentar conservator CDU/CSU, iar Rusia a "furat" Crimeea de la Ucraina, potrivit sursei citate.

Ora 18:28 Pe Twitter circula informatii si imagini cu trupe si echipamente militare rusesti care debarca din feribot in orasul ucrainean Kerch (estul Crimeei).

Ora 17.42: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a spus omologului sau, secretarul de stat american John Kerry, ca orice solutie la criza din Ucraina trebuie sa ia in considerare interesele tuturor ucrainenilor in toate regiunile si ca dreptul rezidentilor din Crimeea de a isi decide viitorul trebuie respectat.

Ora 17:05 Rusia considera ca declararea independentei de catre Crimeea, adoptata marti de parlamentul regional al acestei peninsule rusofone din sudul Ucrainei, este "perfect legal", a anuntat ministerul rus al Afacerilor Externe.

Ora 16:45 Comisia Europeana a propus marti Ucrainei reduceri masive la tarifele vamale, evaluate de 500 de milioane de euro anual, in cadrul vastului plan de ajutor anuntat saptamana trecuta, in valoare de peste 11 miliarde euro, scrie AFP.

Ora 16.00UE va impune sanctiuni impotriva Rusiei incepand de luni - premierul polonez

Ora 14.30 Militiile proruse au preluat controlul aeroportului Simferopol, cel mai important din peninsula separatista ucraineana Crimeea, si interzic toate zborurile cu exceptia celor care provin sau au ca destinatie Moscova.

Ora 12.20: Parlamentul din Crimeea a adoptat o declaratie de independenta fata de Ucraina.

"O declaratie de independenta a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol" a fost adoptata de 78 din totalul de 81 de deputati prezenti, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autoritatile de la Kiev.

Ora 11.25: Viktor Ianukovici spune ca ramane in continuare presedinte si comandant al fortelor armate in Ucraina si va reveni in curand la Kiev/ Sunt sigur ca soldatii nu se vor supune unor ordine criminale/ Legea din SUA previne acordarea unui ajutor financiar unui guvern ilegitim.

Ianukovici: Ucraina isi va recapata unitatea.

--------------

In timp ce Kievul condamna "agresiunea" si cere ajutorul Statelor Unite in acest conflict fara precedent de la sfarsitul Razboiului Rece, Rusia a anuntat luni ca va prezenta "propriile propuneri" occidentalilor pentru " a aduce situatia in cadrul dreptului international".

Seful diplomatiei ruse Sergei Lavrov nu a detaliat aceste propuneri, dar a aparut ca respinge ideea unui "grup de contact" avansata de cancelarul german Angela Merkel si de presedintele american Barack Obama.

In propunerile occidentalilor, "totul a fost formulat in sensul unui presupus conflict intre Rusia si Ucraina", a declarat Lavrov, insistand asupra faptului ca noile autoritati ucrainene au dat o "lovitura de stat".

Rusia refuza categoric sa recunoasca orice legitimitate a noilor lideri pro-occidentali din Ucraina, ajunsi la putere dupa trei luni de proteste care au dus la fuga presedintelui Ianukovici, cu pretul a 100 de morti in februarie.

Un nou esec in Consiliul de Securitate ONU

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit din nou luni la New York intr-o sedinta inchisa referitoare la criza din Ucraina.

In aceasta a cincea reuniune a Consiliului privind Ucraina in ultimele zece zile, membrii occidentali au incercat sa mareasca presiunea asupra Rusiei, in perspectiva referendumului programat pentru duminica in Crimeea, dar Moscova a ramas inflexibila, au spus diplomati de la sediul ONU citati de presa internationala.

"Situatia se agraveaza cu fiecare zi (...), exista un sentiment de urgenta", a declarat presei ambasadorul francez Gerard Araud, la finalul reuniunii de aproape doua ore.

Occidentul considera ilegal referendumul convocat duminica de parlamentul prorus din Crimeea pentru a decide alipirea peninsulei la Rusia.

"Va fi foarte periculos daca Peninsula Crimeea va fi anexata de Rusia", a avertizat Araud. "Reuniunea a fost un apel adresat Rusiei sa nu mearga in aceasta directie si sa inceapa negocieri", a adaugat oficialul francez.

In timpul reuniunii de luni, reprezentantul Rusiei, Vitali Ciurkin, a repetat ca Moscova "isi asuma responsabilitatea istorica" fata de Crimeea.x