Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit luni la New York intr-o noua sedinta inchisa referitoare la criza din Ucraina. Aceasta intalnire informala a fost solicitata de Ucraina, al carei reprezentant la ONU, Yuri, Sergeyev, participa la discutii, informeaza AFP.

Este a cincea reuniune a Consiliului pe aceasta tema in ultimele zece zile.

"Reprezentantul Ucrainei va avea posibilitatea de a-si exprima ingrijorarea cu privire la referendumul ilegal programat pentru duminica", a declarat la sosire ambasadorul britanic Mark Lyall Grant.

Parlamentul pro-rus din Crimeea a convocat un referendum pentru a decide o posibila atasare a peninsulei de Rusia. Demersul este considerat ilegal de catre Kiev si Occident.

Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit pana acum sa adopte o pozitie comuna cu privire la criza din Ucraina. Rusia este membru permanent al Consiliului si are drept de veto, deci poate bloca orice pozitie in acest caz.

Banca Mondiala a anuntat luni ca este pregatita sa trimita in acest an 3 miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina, care se confrunta cu dificultati financiare severe si o criza politica profunda, scrie AFP.

"Grupul Bancii Mondiale a primit o cerere de asistenta din partea guvernului interimar ucrainean si este gata sa ajute poporul din Ucraina", a anuntat institutia intr-un comunicat, mentionand ca valoarea ajutorului ar putea ajunge la 3 miliarde de dolari.

NATO a anuntat luni ca va trimite avioane de cercetare si alarmare indepartata (Airborne Warning and Control System - AWACS) pentru a efectua misiuni de recunoastere deasupra Poloniei si Romaniei, in contextul crizei din Ucraina, transmite AFP.

Aceste misiuni aeriene "vor intari capacitatea (NATO - n.red.) de supraveghere a situatiei" si vor avea loc doar in spatiul aerian al tarilor care apartin aliantei transatlantice, a declarat la Bruxelles un responsabil NATO.

Potrivit unui purtator de cuvant al NATO, citat de Reuters, ambasadorii NATO, actionand la recomandarea comandantului fortelor NATO in Europa, generalul american Philip Breedlove, au dat unda verde luni zborurilor.

Decizia de a trimite aeronave AWACS a fost luata de Consiliul Atlanticului de Nord care grupeaza ambasadorii celor 28 de tari NATO.

Desfasurarea acestor misiuni "este o actiune intemeiata si responsabila" care urmeaza deciziei luate saptamana trecuta de NATO de a consolida actiunile de supraveghere a tarilor membre, vecine ale Ucrainei, a precizat responsabilul NATO.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a discutat telefonic cu omologul sau chinez Xi Jinping, duminica seara, despre situatia din Ucraina, a anuntat luni Casa Alba, intr-un comunicat citat de AFP.

Cei doi lideri "au afirmat interesul comun de a reduce tensiunile si de a gasi o solutie pasnica la criza dintre Rusia si Ucraina", a precizat executivul american.

Barack Obama si Xi Jinping au cazut de acord asupra importantei "intarii cooperarii pragmatice pentru a raspunde la provocarile regionale si mondiale".

Washingtonul si Beijingul recunosc "importanta respectarii principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale, atat in contextul crizei din Ucraina dar si pentru functionarea sistemului international", se arata in acest comunicat.