Statele Unite vor trimite in Polonia 12 avioane de lupta F-16 pana joi, a anuntat duminica Ministerul polonez al Apararii, citat de AFP.

Intr-o convorbire telefonica, ministrul american al apararii Chuck Hagel si ministrul polonez Tomasz Siemoniak au convenit ca "desfasurarea unei unitati a fortelor aeriene americane va incepe duminica si se va incheia joi", potrivit unui comunicat al ministerului, scrie Agerpres.

"Unitatea va consta din 12 avioane F-16, avioane de transport si 300 de soldati", a precizat purtatorul de cuvant al ministerului Jacek Sonta.

Avioanele "vor sosi la cererea Poloniei in cadrul unui exercitiu militar a carui desfasurare a fost avansata si extinsa mai ales intr-o situatie politica tensionata din cauza situatiei din Ucraina", a adaugat el.

Joia trecuta, Statele Unite au trimis in Lituania patru aparate F-15 pentru a intari supravegherea spatiului aerian baltic.

Potrivit ministrului lituanian al apararii Juozas Olekas, trimiterea lor este un raspuns "la agresiunea Rusiei in Ucraina, precum si la intensificarea activitatii militare ruse in regiunea Kaliningrad", o enclava rusa situata intre Lituania si Polonia.

Presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a chemat anterior NATO la "o mai mare prezenta in tarile baltice".

In timp ce fortele armate poloneze dispun de 48 de aparate F-16, tarile baltice nu au aviatie militara suficienta si le revine tarilor NATO rolul de a asigura protectia spatiului lor aerian.