Ora 23.50 Forte armate proruse purtand uniforme militare fara insemne au ocupat duminica un alt aeroport militar din peninsula ucraineana Crimeea, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului apararii din peninsula, citat de Reuters. Grupul de 80 de barbati inarmati, sprijiniti de 50 de civili, a blocat intrarea in aeroportul din apropierea satului Saki si a stabilit posturi de mitraliera pe pista de aterizare.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Ora 19.15 Aproape 10.000 de pro-rusi pe strazile din Donetsk, Vitali Klitschko isi anuleaza mitingul

Aproape 10.000 de manifestanti pro-rusi s-au adunat duminica la Donetsk, fief rusofon din estul Ucrainei, marcand o noua demonstratie de forta si constrangandu-l pe liderul pro-european Vitali Klitschko sa isi anuleze un miting, relateaza AFP.

Fostul campion la box, candidat la alegerile prezidentiale din 25 mai, a explicat presei, dupa sosirea sa in acest fief al presedintelui demis Viktor Ianukovici, ca vrea sa ii convinga pe locuitorii din aceasta regiune de necesitatea de a "ramane uniti" in fata "provocarilor" separatiste. El a denuntat "spalarea creierelor" de catre mass-media ruse si un aflux de rusi care alimenteaza manifestatiile ostile noii puteri de la Kiev.

Sustinatorii unei alipiri la Rusia din Donbas, bazin minier si industrial a carui capitala este Donetsk, s-au adunat incepand cu orele pranzului in piata Lenin, unde in urma cu o zi s-au strans aproximativ 2.000 de persoane.

"Rusia!", "Donetsk, oras rusesc", "Putin presedinte", a scandat multimea, fluturand steaguri rusesti si ale partidului comunist si tinand de asemenea un moment de reculegere in memoria politistilor ucisi la Kiev in timpul confruntarilor cu manifestantii pro-europeni.

Ora 18.40 Merkel i-a spus lui Putin ca referendumul din Crimeea este "ilegal"

Cancelarul german Angela Merkel i-a transmis presedintelui rus Vladimir Putin, in convorbirea telefonica avuta in cursul zilei, ca referendumul prevazut sa aiba loc in Crimeea este "ilegal", a informat purtatorul sau de cuvant intr-un comunicat, potrivit AFP.

"Cancelarul a facut cunoscuta cu fermitate pozitia germana, afirmand ca pretinsul referendum din 16 martie privind Crimeea este ilegal. Organizarea acestuia este contrara Constitutiei ucrainene si dreptului international", a declarat purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert.

"Cancelarul a deplans totodata faptul ca nu s-a facut niciun progres in constituirea unui grup de contact international, ce ar permite gasirea unei cai politice care sa duca la o solutionare a conflictului din Ucraina", a precizat Seibert, adaugand: "Ea a subliniat necesitatea urgenta de a se inregistra un rezultat substantial in acest domeniu".

Ora 17.30 Downing Street: Putin i-a spus lui Cameron ca vrea "o solutie diplomatica" la criza din Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis premierului britanic David Cameron ca "doreste gasirea unei solutii diplomatice la criza" din Ucraina, potrivit unui purtator de cuvant al Downing Street, citat de AFP.

"Presedintele Putin a admis ca este in interesul tuturor de a avea o Ucraina stabila. El a spus ca Rusia doreste gasirea unei solutii diplomatice la criza si ca va discuta maine (luni) cu ministrul sau de Externe, Serghei Lavrov, despre propuneri privind grupul de contact", a carui creare este dorita de occidentali, a declarat un purtator de cuvant al premierului Cameron intr-un comunicat.

"Premierul (britanic) l-a sunat in aceasta dimineata (duminica) pe presedintele Putin pentru a-l indemna sa reduca tensiunile din Ucraina si sa sustina formarea unui grup de contact, care ar putea conduce la discutii directe intre guvernele rus si ucrainean", a continuat sursa citata.

Premierul Cameron a insistat de asemenea asupra faptului ca doreste - la fel ca partenerii sai europeni si americani - "sa lucreze cu Rusia pentru gasirea unei solutii diplomatice la situatia din Ucraina, inclusiv Crimeea", potrivit purtatorului de cuvant.

Premierul britanic a mai afirmat ca recunoaste "dreptul tuturor ucrainenilor de a-si decide viitorul", adaugand ca "alegerile, care sunt programate pentru sfarsitul lunii mai, sunt modul prin care pot face acest lucru".

Cameron si Putin au discutat si despre "provocarile economice importante carora Ucraina trebuie sa le faca fata si au convenit asupra necesitatii pentru comunitatea internationala de a-i oferi un sprijin financiar in lunile urmatoare", a conchis Downing Street.

Ora 16.15 Putin: Autoritatile pro-ruse din Crimeea sunt legitime, au actionat in conformitate cu legea internationala

Vladimir Putin le-a transmis duminica Angelei Merkel si lui David Cameron ca autoritatile pro-ruse din peninsula ucraineana Crimeea sunt "legitime" si ca masurile luate de acestea au fost in conformitate cu legea internationala, a mai precizat comunicatul Kremlinului.

Reamintim ca parlamentul din Crimeea a votat joi alipirea republicii autonome ucrainene la Rusia si a anuntat organizarea unui refrendum la 16 martie pentru confirmarea noului statul al regiunii.

In cursul convorbirilor telefonice, "Vladimir Vladimirovici Putin a subliniat indeosebi faptul ca masurile luate de autoritatile legitime din Crimeea sunt in conformitate cu normele de drept international si vizeaza sa garanteze interesele legitime ale locuitorilor din peninsula", se arata in comunicatul Kremlinului.

"De asemenea, presedintele rus a atras atentia interlocutorilor sai cu privire la lipsa oricarei actiuni din partea actualelor autoritati de la Kiev de a limita comportamentul agresiv al fortelor ultranationaliste si radicale in capitala si in multe alte regiuni", se mai arata in comunicat.

Ora 16.00 Putin a discutat cu Merkel si Cameron despre criza din Ucraina, anunta Kremlinul

Presedintele rus Vladimir Putin a discutat, in cursul unor convorbiri telefonice, cu cancelarul german Angela Merkel si cu premierul britanic David Cameron pe tema crizei din Ucraina si a referendumului din Crimeea, a anuntat Kremlinul duminica, potrivit AFP.

Liderii au "schimbat puncte de vedere cu privire la posibilele eforturi ale comunitatii internationale pentru normalizarea" situatiei din Ucraina, a precizat Kremlinul intr-un comunicat.

Ora 13.00 Ciocniri intre sustinatorii Moscovei si cei ai Kievului la Sevastopol

La Sevastopol au izbucnit, duminica, ciocniri intre sustinatorii Moscovei si cei ai Kievului, dupa o adunare ucrainofonilor pentru aniversarea poetului ucrainean Taras Sevcenko, a constatat un jurnalist AFP.

Ora 11.00 Fortele ruse au preluat controlul asupra unui nou punct de frontiera din Crimeea

Fortele ruse au preluat controlul, duminica, asupra unui punct de trecere a frontierei din vestul Crimeei, blocand aproximativ 30 de angajati inauntru, a declarat un purtator de cuvant al serviciilor de frontiera, citat de Reuters.

El a declarat prin telefon ca baza din Chernomorskoye, situata pe coasta de vest a peninsulei, a fost preluata, "fara varsare de sange", in jurul orei 6.00.

Purtatorul de cuvant, Oleh Slobodyan, a precizat ca fortele ruse controleaza acum 11 puncte de frontiera din Crimeea.

Asaltul fortelor ruse asupra peninsulei ucrainene, care a inceput in urma cu 11 zile, nu s-a soldat cu victime pana acum. Fortele ucrainene sunt blocate in mai multe baze militare, dar nu au opus nicio rezistenta armata.