Un italian si au austriac, ale caror nume figurau pe lista de pasageri ai avionului Boeing al Malaysia Airlines, disparut cu 239 de persoane la bord deasupra Marii Chinei, nu se aflau de fapt in avion, eroarea venind din faptul ca pasapoartele lor au fost furate, au anuntat autoritatile si presa, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Luigi Maraldi, in varsta de 37 de ani, un italian al carui nume si numar de pasaport se aflau pe lista, l-a sunat pe tatal sau in Italia din Thailanda, sambata dimineata, pentru a-i spune: "Sa stai linistit, nu am fost eu in avion, eu sunt bine", a povestit tatal sau pentru agentia italiana de presa Ansa.

Din fericire, acesta nu se uitase la televizor inainte de a vorbi cu fiul sau: "Am deschis pe (postul de stiri) RAI News24 si am auzit stirea. Din fericire, totul este bine. Luigi este in vacanta si se va intoarce in 20 de zile", a adaugat tatal acestuia.

Ministerul de Externe italian, care a fost alertat, a confirmat ca a discutat la telefon cu Luigi Maraldi.

Italianul, originar din Cesena (nord-est), a fost semnalat ca fiind unul dintre pasagerii zborului MH370, care a disparut intre estul Malysiei si sudul Vietnamului.

Lui Maraldi i-a fost furat pasaportul in urma cu cateva luni, la 1 august, in timp ce se afla in Malaysia. Revenit in Italia, el a obtinut un pasaport nou, cu o schimbare de domiciliu in Ravenne.

Acelasi lucru s-a intamplat si cu un pasager austriac, al carui nume nu a fost comunicat. "Am fost contactati de compania (Malaysia Airlines care ne-a spus ca are un pasager inregistrat cu un pasaport austriac. Am verificat si era un pasaport furat", a explicat Martin Weiss, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe. Persoana a fost contactata de minister: "este in Austria si este in stare de sanatate buna. Pasaportul a fost furat in 2012, in timpul unei calatorii catre Thailanda", a precizat purtatorul de cuvant.

In Italia, cand politistii din Cesena s-au prezentat, sambata, la parintii tanarului, acestia din urma au fost cei care i-au informat pe agenti ca fiul lor este in buna stare de sanatate.

"Am sperat un pic din cauza declaratiei oficiale privind pierderea pasaportului, dar ne indoiam ca in cele din urma acesta a fost gasit si utilizat", a povestit pentru Ansa inspectorul Apolo Campana.

"Eram pregatiti pentru ce era mai rau, nu este placut niciodata sa mergi la oameni sa ii anunti asa ceva", a declarat el.

Dar "parintii ne-au spus ca Luigi i-a sunat cu o ora inainte, in jurul orei 08.00 (09.00 ora Romaniei) ca sa ii asigure ca a auzit in presa thailandeza informatii despre moartea unui italian cu numele lui, in urma accidentului", a declarat el.

Luigi Maraldi a sunat din nou atunci cand politistii se aflau in casa parintilor sai. "Mi-a explicat ca se afla in Thailanda, dar ca se misca dintr-un loc in altul", a declarat inspectorul Campana.