Franta si Statele Unite intentioneaza sa adopte, "in lipsa unui progres" in vederea iesirii din criza ucraineana, "noi masuri" impotriva Rusiei, a anuntat sambata presedintia franceza, in urma unei convorbiri telefonice intre presedintii Francois Hollande si Barack Obama, scrie AFP.

Dupa ce au insistat asupra "necesitatii ca Rusia sa-si retraga fortele militare trimise in Crimeea de la sfarsitul lunii februarie si sa faca tot posibilul pentru a permite accesul observatorilor internationali", presedintele francez si cel american au subliniat ca, "in lipsa unui progres in acest sens, vor fi luate noi masuri, care vor afecta considerabil relatiile intre comunitatea internationala si Rusia, fapt care nu este in interesul nimanui", a informat presedintia franceza intr-un comunicat.

UPDATE 1: Obama a discutat, sambata, la telefon cu mai multi lideri europeni pe tema crizei din Ucraina

Presedintele american Barack Obama a discutat la telefon, sambata dimineata, cu mai multi lideri europeni cu privire la situatia din Ucraina, a informat un purtator de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, potrivit AFP.

Presedintele Obama, aflat in acest weekend la Key Largo, in Florida (sud-estul SUA), i-a sunat pe premierul britanic David Cameron si pe cel italian Matteo Renzi, precum si pe presedintele francez Francois Hollande.

El a tinut de asemenea o conferinta telefonica cu presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite si cu omologii sai leton, Andris Berzins, si estonian, Toomas Hendrik Ilves.

Continutul conversatiilor lor, care s-au axat pe "situatia actuala din Ucraina", va fi facut public mai tarziu, a precizat purtatorul de cuvant.

UPDATE 2: Si Lavrov si Kerry au discutat la telefon cu privire la situatia din Ucraina

Sefii diplomatiilor rusa si americana, Serghei Lavrov si John Kerry, au discutat la telefon, sambata, cu privire la situatia din Ucraina si Crimeea, a anuntat Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

In cursul acestei convorbiri telefonice, care a avut loc la initiativa Statelor Unite, cei doi "au convenit sa continue aceste contacte sustinute, pentru a permite o rezolvare a crizei ucrainene", precizeaza ministerul rus intr-un scurt comunicat.

Cei doi oficiali si-au intensificat contactele in ultimele zile, pentru a incerca sa-si depaseasca divergentele cu privire la Ucraina.

John Kerry cere Rusiei sa exercite maxima retinere in Crimeea

Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a transmis ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, in convorbirea telefonica de sambata, ca orice pas facut de Rusia in vederea anexarii peninsulei ucrainene Crimeea "va inchide usile diplomatiei", a declarat in schimb un oficial al Departamentului de Stat, citat de Reuters.

"A explicat foarte clar ca o continua escaladare si provocare militara in Crimeea sau oriunde altundeva in Ucraina, precum si orice pas in scopul anexarii Crimeei la Rusia, va inchide orice spatiu disponibil pentru diplomatie, cerand maxima retinere", a spus oficialul.