Aproximativ 16.000 de militari provenind din 16 state se pregatesc sa participe la manevre NATO de amploare in nordul Norvegiei, a anuntat vineri armata norvegiana, un exercitiu fara legatura cu criza din Ucraina, scrie Mediafax, citand AFP.

Manevrele multinationale Cold Response, care au ajuns la a saptea editie incepand din 2006, vizeaza antrenarea trupelor Aliantei Nord-Atlantice pentru lupte intr-un mediu rece, in prezenta unor observatori straini, inclusiv rusi.

Prevazute de mult timp, ele nu au nicio legatura cu actuala criza din Ucraina, care a condus la aparitia celor mai puternice tensiuni inregistrate intre Rusia si Occident de la sfarsitul Razboiului rece si pana in prezent.

"Lucram la scenariu de doi ani", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Terje Bruoeygard, un purtator de cuvant pentru Cold Response.

Potrivit ofiterului norvegian, exercitiul, la care participa forte aeriene, maritime si terestre are la baza un scenariu potrivit caruia teritoriul unei tari fictive din Nord este invadat si cere interventia aliatilor din Sud.

In pofida faptului ca scenariul de tip "free play" permite orice deznodamant, manevrele sunt prestabilite.

"Va fi extrem de surprinzator ca agresorul Nordului sa iasa invingator", a subliniat purtatorul de cuvant.

La exercitiu participa 9.000 de militari norvegieni si 7.000 de militari provenind din alte state NATO, inclusiv Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Germnia sau Canada, dar si din Suedia si Elvetia, doua state nealiniate.

Exercitiul incepe vineri, insa manevrele cele mai importante vor avea loc in perioada 12-19 martie.