Jean-Claude Juncker (Luxemburg) a fost ales candidatul Partidului Popular European pentru presedintia Comisiei Europene, in cadrul Congresului PPE de la Dublin, potrivit AFP. Fostul premierul al Luxemburgului si fostul lider al eurogrupului a castigat in fata comisarului european francez Michel Barnier pentru a conduce campania PPE la alegerile europene ce vor avea loc intre 22 si 25 mai.

Juncker vrea sa-i urmeze lui Barroso, cu sprijinul lui MerkelFoto: Comisia Europeana
  • Jean-Claude Juncker este fost lider al eurogrupului si fost prim-ministru al Luxemburgului. El este sustinut de partidul sau CSV (Partidul Popular Crestin Social din Luxembourg) si are sprijinul Uniunii Crestin Democrate, partidul cancelarului german Angela Merkel. Luxemburghezul este sprijinit si de partidul Nea Demokratia, din Grecia.

Juncker il va infrunta pe germanul Martin Schulz, desemnat candidat al socialistilor europeni, saptamana trecuta la Roma.

Castigatorul acestui duel va fi in mod ideal succesorul lui Jose Manuel Barroso in fruntea Comisiei Europene, chiar daca desemnarea nu se face automat.

Alegerea se va face de asemenea in cadrul unor negocieri pentru trei pozitii: presedintele Parlamentului European, presedintele Consiliului European si seful diplomatiei UE.

Juncker si-a exprimat vineri foarte clar preferinta sa pentru postul de presedinte al Comisiei. In timpul discursului, tinut pe rand in germana, engleza si franceza, el s-a prezentat dreptul omul consensului, oferindu-se sa “construiasca poduri in Europa”.

Cine este Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, in varsta de 59 de ani, a ocupat functia de prim-ministru al Luxemburgului in perioada 1995-2013, la momentul incheierii mandatului fiind cel mai longeviv premier din Uniunea Europeana. Unul dintre artizanii monedei euro, el a fost si primul presedinte permanent al Eurogrupului (in perioada 2005-2013), care reuneste ministrii de Finante din tarile zonei euro.

Un pro-euopean convins, Juncker are o lunga si bogata experienta in administratie si politica. Nascut in 1954, intr-un orasel de 1.000 de locuitori din vestul Luxemburgului, Juncker a facut liceul in Belgia, la Clairefontaine, bacalaureatul l-a luat in Luxemburg, iar la facultate s-a dus in Franta, la Strasbourg, unde a terminat Dreptul.

Jean-Claude Juncker a intrat in politica la varsta de 20 de ani, in Partidul Popular Crestin Social, caruia avea sa-i ramana fidel si dupa aproape 4 decenii. Inca din 1982 a patruns in administratie, parcurgand drumul de la "Junior", cum ii spunea marele cancelar al Germaniei Helmut Kohl acum cu 30 de ani, la "Mister Euro", cum este supranumit acum.

Pe tot acest lung drum, in urma lui Juncker ramanea fumul de tigara. Luxemburghezul nu lasa tigara dintre degete nici pe holurile institutiilor europene, spun cei care il cunosc. Nici paharul de coniac nu-i lipsea la sedintele cu ministrii de finante din zona euro.

De-a lungul timplului, Jean-Claude Juncker a primit zeci de distinctii, printre care si Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, conferita in anul 2003, de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu.

De numele lui Jean Claude-Juncker sunt legate o serie de programe si reforme ale Uniunii Europene:

  • In perioada in care Luxemburgul a detinut presedinta rotativa a Consiliului UE, in a doua jumatate a anului 1997, sub conducerea lui Jean-Claude Juncker a fost demarat "Procesul Luxemburg", menit sa combata somajul in Uniunea Europeana.
  • In 2005, cand Marele Ducat a asigurat inca o data presedintia rotativa a Consiliului UE, eforturile lui Juncker au condus la reformele din cadrul Pactului pentru Stabilitate si Crestere.
  • Juncker a reusit sa revitalizeze si Strategia Lisabona, cu accent pe dimensiunea sociala si de mediu.
  • In anul 1991, pe cand detinea functa de presedinte al Consiliului Afaceri Financiare, Jean-Claude Juncker a fost unul dintre arhitectii Tratatului de la Maastricht, in special in ceea ce priveste sectiunea dedicata uniunii economice si monetare.