Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub ascultare in 2013 de justitie intr-un dosar legat de prezumtiva finantare a campaniei sale electorale din 2007 de catre Muammar Gaddafi, relateaza cotidianul Le Monde, preluat de AFP.

Nicolas SarkozyFoto: Agerpres/AP

"Discret, magistratii au luat o decizie forte: l-au pus pe fostul presedinte sub ascultare, precum si pe fostuu sai ministri de Interne Claude Gueant si Brice Hortefeux", scrie cotodianul francez. France Presse noteaza ca informatiile nu au putut fi confirmate pana la publicarea stirii.

Potrivit avocatului sau, Thierry Herzog, citat de Le Monde, Sarkozy se afla "probabil in continuare sub ascultare telefonica".

O sursa apropiata dosarului spune ca o conversatie telefonica dintre Nicolas Sarkozy si avocatul sau ar putea fi consecinta deschiderii, in 26 feburarie 2014, a unei anchete judiciare pentru trafic de influenta si incalcarea secretului anchetei.

Herzog sustine ca "nu exista niciun trafic de influenta".

In cadrul conversatiei telefonice in discutie, Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei in perioada 2007 - 2012, si Thierry Herzog evoca un magistrat de la Curtea de Casatie, Gilbert Azibert. Era vorba, potrivit sursei apropiate dosarului, de solicitarea pentru informatii asupra unei proceduri in curs intr-un alt dosar, afacerea Liliane Bettencourt.

Ancheta deschisa in 26 februarie a determinat perchezitii conduse de judecatorii Claire Thepaut si Patricia Simon la Paris, Nisa (sud) si Bordeaux (sud-vest), in birourile si la domiciliile lui Azibert si Herzog.

Le Monde precizeaza ca, dupa plecarea de la Elysee, la jumatatea lui 2012, Nicolas Sarkozy si-a cumparat un al doilea telefon mobil, "inregistrat sub un nume fictiv", pentru conversatiile sensibile.