Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat joi ca organizarea unui referendum asupra alipirii Crimeei la Rusia ar incalca dreptul international, scrie AFP.

"Referendumul propus pentru viitorul Crimeei ar incalca constitutia ucraineana si dreptul international. Orice discutie despre viitorul Ucrainei trebuie sa includa guvernul legitim" al tarii, a afirmat Obama, intr-o scurta interventie la Casa Alba.

Parlamentul local al Crimeei, dominat de pro-rusi, i-a cerut joi presedintelui Vladimir Putin alipirea peninsulei ucrainene la Rusia si a anuntat organizarea unui referendum in 16 martie pentru a valida decizia.

"In 2014, epoca in care frontierele ar putea fi redefinite in dispretul liderilor democratic alesi este de mult disparuta", a sustinut presedintele american, al carui guvern a cerut joi dimineata aplicarea de restrictii privind vizele ca raspuns la "incalcarea in curs de catre Rusia a integritatii teritoriale a Ucrainei" si a deschis calea unei posibile inghetari a averilor.

"In timp ce noi luam masuri, doresc sa spun clar ca exista de asemenea o alta modalitate de rezolvare a acestei crize, respectand interesele Federatiei Ruse si ale ucrainenilor", a adaugat Obama.