Liderii europeni au inasprit joi tonul fata de Rusia, suspendand negocierile pentru vize si amenintand cu sanctiuni mai severe, in special economice, daca situatia continua sa se deterioreze in Ucraina, scrie AFP.

Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului EuropeanFoto: Agerpres

La capatul unui summit european extraordinar organizat la Bruxelles, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat ca liderii UE au cazut de acord asupra unei strategii progresive de sanctiuni, in trei etape, pentru a constrange Rusia sa "negocieze" o iesire din criza din Ucraina.

"Situatia din Ucraina trebuie sa se angajeze intr-un proces de detensionare. Daca Rusia nu o face, vor fi implicatii grave in relatiile UE - Rusia", a declarat Van Rompuy, dupa reuniunea care a durat peste sase ore.

documente

Declaratia sefilor de stat sau de guvern UE

(6 Mar 2014) PDF, 85KB

UE a apreciat drept "ilegala" decizia Parlamentului local din Crimeea de a cere integrarea peninsulei in Rusia. "Aceasta decizie este contrara constitutiei ucrainene si, in consecinta, ilegala", a declarat Van Rompuy.

Este "foarte important" ca cei 28 sa vorbeasca "cu o singura voce", a declarat presedintele francez Francois Hollande, dupa o reuniune in care liderii europeni l-au primit pe premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk.

UE a anuntat, intre altele, intentia de a semna acordul de asociere cu Kievul inaintea alegerilor din 25 mai din Ucraina.

"Stam alaturi de Ucraina si reinnoim angajamentul european de a semna acordul de asociere" pe care fostul presedinte Viktor Ianukovici a refuzat sa-l semneze in noiembrie, a subliniat Van Rompuy, inainte de a adauga: "Vom semna partea politica a acordului foarte curand, inaintea alegerilor".

Premierul britanic, David Cameron, citat de Reuters, a anuntat ca masuri privind inghetarea activelor rusesti si interzicerea vizelor ar putea sa intervina rapid, daca Rusia nu face progrese pe calea dialogului cu Ucraina.

Traian Basescu: Cand ma gandesc ca au cumparat aproape toata Coasta de Azur cred ca e cutremurator

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a oferit cateva detalii suplimentare legate de aceste masuri, precizand ca, daca "in cel scurt timp" nu incep negocierile intre "guvernul legitim al Ucrainei" la urmatorul Consiliu European, care va are loc peste doua saptamani, este posibila o noua serie de sanctiuni, de aceasta data mult mai aspre: restrictii de calatorie pentru anumiti demnitari, inghetarea activelor de pe teritoriul UE (depozite in banci, bunuri, investitii si actiuni ale investitorilor rusi in UE) si anularea Summitului UE - Rusia.

"Fac aici o paranteza: cand ma gandesc ca au cumparat aproape toata Coasta de Azur cred ca e cutremurator", a comentat razand Traian Basescu.

In fine, daca Rusia va continua destabilizarea Ucrainei, urmeaza a treia etapa, "sanctiuni de larga cuprindere", a precizat Basescu, citand in aceasta sfera sanctiuni care vor putea viza energia, comertul, relatii financiare si exporturile de armament.