Parlamentul din Crimeea a adoptat o motiune ca regiunea sa se uneasca cu Rusia, anunta Ria Novosti. In plus, legislatorii regiunii autonome Crimeea au mai decis, joi, sa mute data referendumului privind statutul regiunii pe 16 martie, desi initial era stabilita pentru 25 mai si apoi 30 martie si au votat includerea unei intrebari prin care oamenii sa declare daca doresc sa intre in Federatia Rusa.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Vicepremierul regiunii autonome Crimeea, Rustam Temirgaliev a anuntat joi ca parlamentarii regionali au schimbat data referendumului pentru 16 martie, un referendum care va contine doua intrebari.

"Prima va fi daca se doreste ca Republica Autonoma Crimeea sa se alature Federatiei Ruse, iar cea de-a doua va fi daca se doreste revenirea la Constitutia Crimeei din 1992", a declarat Temirgaliev.

Potrivit Ria Novosti, Constitutia din 1992 este legea fundamentala a Republice autonome Crimeea, republica parte din Ucraina.

Ideea referendumului a fost inaintata imediat dupa ce autoritatile din Crimeea au fost schimbate ca urmare a tensiunilor din Ucraina, la final de februarie.

Initial, referendumul a fost stabilit pe 25 mai si viza stabilirea statutului regiunii si extinderea competentelor, insa noul premier din Crimeea, Serghei Aksionov, a decis organizarea pe 30 martie a referendumului privind statutul regiunii autonome proruse.