Doua manifestatii concurente care reuneau mii de pro si anti-rusi s-au terminat cu o incaierare generala miercuri, la Donetsk, oras rusofon din estul Ucrainei, unde partizanii apropierii de Moscova au preluat din nou controlul asupra administratiei regionale, la cateva ore dupa ce fusesera alungati, scrie AFP.

Circa zece protestatari au fost initial raniti atunci cand contestatarii au rupt cordonul fortelor de ordine strigand "Rusia!" si "Fascismul nu va trece!" pentru a patrunde in sediul autoritatilor din aceasta regiune miniera. Acestia au fortat portile cladirii ocupand primele trei etaje, unde au arborat steaguri rusesti.

De luni, circa o suta de partizani ai apropierii de Rusia din aceasta regiune miniera, fief al presedintelui demis Viktor Ianukovici, ocupau o parte a guvernului local, pe care au amplasat drapelul Moscovei.

Acestia si-au numit propriul "guvernator", Pavel Gubarev, refuzand autoritatea celui numit de noile autoritati pro-europene de la Kiev, Serghei Taruta. Parchetul general ucrainean a anuntat miercuri deschiderea unei anchete impotriva lui Gubarev pentru "atingere adusa integritatii teritoriale".

In cursul diminetii, insa, politia a evacuat protestatarii fara incidente, sub pretextul unei alerte cu bomba, iar drapelul ucrainean a fost din noi ridicat pe cladire. Cateva ore mai tarziu, contestatarii pro-rusi au luat din nou cu asalt cladirea.

"Nu-i vom lasa regiunea lui Tarut, in orice caz nimeni nu-l va sustine!", a declarat pentru AFP un sexagenar, care a preferat sa nu-si decline identitatea.

Dupa ce au preluat controlul asupra cladirii in timpul dupa-amiezii, peste 2.000 de partizani ai Rusiei au manifestat pentru apropierea de Moscova.

In paralel, o alta manifestatie, de aparare a integritatii teritoriale a tarii, a reunit circa 10.000 de oameni in piata Lenin. Marti, o manifestatie similara reunise 1.500 de oameni, care au afisat pancarte cu mesaje: "Sunt din Donetsk, sunt ucrainean", "Nu vrem sa intram in Rusia. Turistilor, mergeti acasa!"

La finalul mitingului de miercuri, zeci de partizani ai fiecarei tabere s-au confruntat intr-o incaierare generala, batandu-se cu pumnii sau cu bastoanele. Mai multe persoane au fost ranite usor. Fortele de ordine au intervenit intre cele doua tabere si au arestat mai multe persoane.

Manifestatii ostile noilor autoritati au avut loc in mai multe orase din estul Ucrainei, de la destituirea presedintelui Viktor Ianukovici.

Mobilizarea in aceste regiuni adeseori rusofone a fost in special alimentata de abrogarea de catre Parlament a unei legi adoptate sub Ianukovici si care extindea folosirea limbii ruse. Dar aceasta abrogare nu a fost ratificata de presedintele interimar Olexandr Turcinov.

In cursul celor trei luni de mobilizare care au precedat destituirii lui Ianukovici, s-a intamplat exact invers, majoritatea administratiilor din vestul tarii fiind ocupate de forte pro-europene.