Barack Obama a afirmat marti ca declaratiile omologului sau rus Vladimir Putin in privinta Crimeei "nu insala pe nimeni" si a avertizat ca Moscova, prin interventia in Ucraina, se expune unei diminuari a influentei sale in regiune, scrie AFP.

Presedintele Statelor Unite a afirmat de asemenea ca a luat nota de "informatiile" potrivit carora Vladimir Putin, care a sustinut o conferinta de presa marti, este in curs de a examina optiunile care i se ofera in aceasta criza.

Obama a subliniat ca pentru Statele Unite, Europa si aliatii sai, "actele Rusiei violeaza dreptul international". "Stiu ca presedintele Putin are, aparent (...) o interpretare diferita, dar dupa parerea mea (aceste argumente) nu pacalesc pe nimeni", a subliniat acesta.

"Comunitatea internatioanala a condamnat incalcarea de catre Rusia a integritatii teritoriale si a suveranitatii Ucrainei. Noi am condamnat interventia lor in Crimeea. Si noi cerem o dez-escaladare a situatiei si trimiterea imediata a observatorilor internationali", a adaugat liderul american, raspunzand unei intrebari despre situatia din Ucraina, la finalul unei interventii legate de buget intr-o scoala din Washington.

Barack Obama, criticat de unii congresmeni pentru reactia sa la evenimentele din Ucraina, a afirmat ca este "important ca Congresul sa fie solidar" cu executivul.

"Este ceva ce Congresul poate face imediat pentru a ne ajuta, sa ajute la finatarea ajutorului economic care poate stabiliza economia Ucrainei, sa ajute pentru a face in asa fel incat alegerile sa se desfasoare liber foarte curand si sa permita astfel reducerea tensiunilor", a precizat acesta.

"Au existat anumite informatii potrivit carora presedintele Putin reflecteaza asupra a ceea ce s-a intamplat", a adaugat liderul american.

"Toata lumea recunoaste ca, desi Rusia are interese legitime in ceea ce se intampla intr-o tara vecina, acest lucru nu ii da dreptul sa recurga la forta pentru a-si exercita influenta in aceasta tara", a avertizat Obama.

Acesta a respins ideea ca miscarile de trupe rusesti din Ucraina au fost "abile din punct de vedere strategic".

"Opinia mea este ca nu a fost un semnal de forta, ci mai degraba un indiciu al faptului ca tarile apropiate de Rusia sunt foarte ingrijorate si exista suspiciuni ca astfel de interferente (...) risca sa indeparteze si mai multe tari de Rusia", a explicat el.