Uniunea Europeana a solicitat luni Rusiei sa reduca tensiunea in Ucraina pana joi, amenintand cu sanctiuni daca trupele sale nu se retrag din Crimeea, scrie AFP. Dovada a gravitatii crizei, un summit extraordinar va reuni joi la Bruxelles sefii de stat si de guvern din cele 28 de state membre.

Reuniti de urgenta luni, ministrii Afacerilor Externe si-au exprimat "extrema ingrijorare", potrivit francezului Laurent Fabius. Deoarece Ucraina "este cea mai grava criza din Europa de la caderea Zidului Berlinului", potrivit germanului Frank-Walter Steinmeier.

Ministrii au pus in discutie direct Moscova, condamnand "violarea manifesta a suveranitatii ucrainene" prin "acte de agresiune ale fortelor armate rusesti".

Acestia au cerut Rusiei sa ia "masuri rapide si concrede pentru dez-escaladare" in primul rand prin retragerea fortelor rusesti amplasate in ultimele zile in Crimeea "in zonele de stationare permanente".

Daca aceste lucruri nu se vor intampla, liderii europeni ar putea decide joi sa suspende negocierile pentru liberalizarea vizelor sau asupra unui nou acord de cooperare.

UE "va avea in vedere si masuri tintite", respectiv sanctiuni care sa vizeze personalitati sau entitati sub forma inghetarii averilor sau retragerea vizelor.

"Aceasta va insemna concret ca podurile vor fi taiate asupra mai multor subiecte", a subliniat Fabius.

Ministrii au decis, de asemenea, sa acorde doua zile Rusiei pentru a favoriza "dialogul", in conditiile in care activitatea diplomatica se anunta intensa.

Reuniune Ashton-Lavrov marti

Astfel, reprezentanta diplomatiei UE, Catherine Ashton, se va intalni marti, la Madrid cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, inainte de a se deplasa la Kiev.

"Dialogul la toate nivelurile este foarte important", a subliniat Ashton, deoarece "dorim intr-adevar ca aceasta situatie sa fie rezolvata rapid si, mai important, de o maniera pasnica".

In acest timp, Lavrov a denuntat "sanctiunile" celor care "incearca sa interpreteze situatia drept o agresiune" din partea Rusiei

La Bruxelles, o serie de ministri, in special cei din tarile Europei de Est, vecine Rusiei, au dorit ca UE sa adopte o linie mai ferma fata de presedintele Vladimir Putin.

"Stim ca, la cei rapace, pofta vine mancand. Miza pentru lumea libera este sa se opuna acestei logici", a declarat Radoslaw Sikorski, seful diplomatiei poloneze.

"Unii, in Rusia, raman impresionati de folosirea fortei militare", a intarit si suedezul Carl Bildt. Dar "acesta nu este cel mai bun mijloc de a-ti face prieteni in Europa si in lume", iar rusii vor realiza asta, "nu astazi sau maine, ci mai tarziu".