Presedintele Barack Obama a avertizat Rusia ca vor "exista costuri" in cazul unei interventii militare in Ucraina, insa SUA au putine solutii acceptabile pentru a impune aceste costuri, scrie New York Times. Chiar inainte ca presedintele Vladimir Putin sa faca primul sau gest prin solicitarea interventiei in Crieea, Obama si echipa sa discutau cum sa reactioneze.

Optiunile discutate au fost anularea participarii liderului de la Casa Alba la un summit in Rusia din iunie, amanarea unui acord comercial, scoaterea Moscovei din Grupul de 8 (G8) sau mutarea navelor de razboi americane in regiune.

Aceleasi optiuni i-au fost oferite si presedintelui George W. Bush in 2008, cand Rusia a intrat in razboi cu Georgia. Insa costurile impuse atunci s-au dovedit a fi doar pe alocuri eficiente si pe termen scurt. Rusia si-a oprit avansul, insa la aproape sase ani dupa nu a respectat pe deplin termenii acordului de incetare a focului semnat atunci.

In ciuda costurilor achitate atunci, este evident ca acestea nu au determinat Rusia sa nu isi "arate muschii" catre un alt vecin, comenteaza New York Times.

Inainte de a da ordine, Putin s-a asteptat la condamnari si proteste diplomatice din partea SUA si Europa, si a calculat ca acestea nu depasesc in greutate ceea ce el considera o amenintare la adresa intereselor istorice ale Rusiei in Ucraina.