Camera superioara a parlamentului rus a aprobat sambata propunerea presedintelui Vladimir Putin de a trimite trupe in Crimeea.

Consiliul Federatiei a votat cu larga majoritate sa aprobe propunerea de "folosi forte armate ale Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, pana la normalizarea situatiei socio-politice in tara".

UPDATE Ora 19.00 Vladimir Putin nu a luat inca decizia unei interventii militare in Ucraina - Kremlin

"Aprobarea unei eventuale interventii militare in Ucraina este punctul de vedere al Consiliului Federatiei. Dar presedintele este cel care decide. Deocamdata, nu a luat nicio decizie in acest sens", a afirmat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, citat de AFP.

Decizia va intra in vigoare imediat, noteaza Reuters.

Fostul campion mondial la box Vitali Klitschko a facut apel sambata la parlamentul ucrainean pentru o mobilizare genereala in fata "agresiunii rusesti" in Ucraina, informeaza AFP.

"Parlamentul trebuie sa ceara comandantului armatei sa declare mobilizare generala dupa incepului agresiunii rusesti in Ucraina", a declarat Klitschko intr-un comunicat.

El a solicitat si o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate ONU.

Sambata dimineata, presedintele Consiliului Federatiei declara ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei. "Pentru a raspunde solicitarii Guvernului din Crimeea, este posibil, in aceasta situatie, sa trimitem un contingent limitat pentru garantarea securitatii Flotei de la Marea Neagra si a cetatenilor rusi care traiesc in Crimeea", a declarat Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei Ruse.

Noul premier al regiunii autonome ucrainene Crimeea, Serghei Aksionov, l-a sunat pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere sa restabileasca "pacea si calmul" in aceasta provincie prorusa.

Tot sambata, Duma de Stat din Rusia, Camera inferioara a Parlamentului, i-a cerut presedintelui Vladimir Putin sa adopte masuri pentru protejarea, "prin toate mijloacele", a locuitorilor regiunii autonome proruse Crimeea.