Vladimir Putin a cerut evitarea unei "escaladari" a situatiei din Ucraina, subliniind ca este indispensabil sa se ajunga "cat mai repede posibil la o normalizare", potrivit unui comunicat de presa al Kremlinului, citat de AFP.

Vladimir Putin si Barack Obama, in 2013Foto: Agerpres/AP

In cursul unei discutii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic David Cameron si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Putin a precizat ca este "extrem de important sa se evite o escaladare a violentei si este indispensabil sa se ajunga cat mai repede posibil la o normalizare a situatiei" in Ucraina, a precizat presedintia rusa.

Pe de alta parta, Downing Street a anuntat, in acelasi timp, ca premierul britanic David Cameron l-a sunat vineri pe presedintele rus Vladimir Putin si cei doi au cazut de acord asupra faptului ca "toate tarile trebuie sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei".

"Premierul l-a sunat pe presedintele Putin pentru a discuta situatia din Ucraina, in special escaladarea tensiunilor din Crimeea", a precizat serviciul de presa al sefului guvernului britanic.

"Primul ministru a subliniat ca toate tarile trebuie sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei. Presedintele Putin a fost de acord, subliniind ca exercitiile militare rusesti in zona fusesera prevazute inainte de situatia actuala din Ucraina", a adaugat Downing Street.

"Ei au convenit ca alegerile libere si echitabile pe care guvernul interimar s-a angajat sa le organizeze sunt cel mai bun mijloc de a garanta un viitor favorabil Ucrainei, in care toti ucrainenii sa fie reprezentati", se mai arata in acest citat.

John Kerry: Rusia este pregatita sa ajute Ucraina

Si secretarul american de Stat John Kerry a avut o convorbire telefonica cu omologul sau rus Serghei Lavrov, care l-a informat ca Rusia este pregatita sa ajute Ucraina, tara care incearca sa evite o prabusire a economiei sale.

In cursul acestei discutii, Lavrov a declarat ca Rusia este pregatita sa se "angajeze si sa se implice pentru a facilita tranzitia economica ce trebuie efectuata" in Ucraina, a declarat Kerry.

Acesta a subliniat, in timpul discutiei cu omologul sau, necesitatea de a se concentra asupra economiei Ucrainei, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) se pregateste sa trimita o misiune in aceasta tara pentru a studia situatia.

Potrivit noului premier al guvernului de tranzitie, Arseni Iatseniuk, tara are nevoie de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani pentru a evita o incetare de plati.

Angela Merkel: Orice pas care poate contribui la agravarea situatiei trebuie evitat

Si cancelarul german Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin, intr-o convorbire telefonica, sa evite "orice pas care ar putea contribui la agravarea situatiei din Ucraina", a precizat purtatorul de cuvant al guvernului german.

"Cancelarul si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste o destabilizare (a Ucrainei). Orice pas care poate contribui la agravarea situatiei trebuie evitat", a spus, intr-un comunicat, Steffen Seibert.

"In subiectul Crimeea, ea a cerut de asemenea retinere", a adaugat acesta.

Angela Merkel i-a transmis lui Putin ca "ofertele organizatiilor internationale de a rezolva diferendurile si de a intensifica dialogul trebuie utilizate.

Cei doi lideri au convenit sa ramana in contact in ceea ce priveste subiectul Ucrainei.