Vitalie Marinuta a demisionat vineri dimineata din functia de ministru al Apararii al Republicii Moldova, el explicand ca unul dintre motivele plecarii sale din Guvernul de la Chisinau a fost reprezentat de divergentele de opinii cu seful statului, comandantul Suprem al Armatei cu privire la dezvoltarea Armatei Nationale. Nicolae Timofti nu ar fi de acord cu reformele propuse de Ministerul Apararii, elaborate si propuse de expertii internationali in domeniu, care ar fi setat un nou curs de dezvoltare a Armatei Nationale. "Azi se cere sa stopam reformele importante in domeniul apararii, ministrul Apararii sa dea mai multe din imputernicirile sale comandantului armatei, mi se pare incorect si contravine viziunilor mele de dezvoltare si control democratic al structurilor militare", a afirmat Vitalie Marinuta, potrivit Unimedia.

Potrivit lui Marinuta, prin aceste propuneri ale sefului statului s-ar mima doar calea de dezvoltare democratica, s-ar mima reformele, care in sectorul de aparare si asa ar f decurs foarte anevoios.

In cadrul sedintei de ieri a Colegiului Militar a fost pusa in discutie Strategia militare nationale. "Este un document la care Ministerul Apararii, impreuna cu reprezentantii societatii civile, cu expertii din strainatate au lucrat pe parcursul ultimilor doi ani de zile. Este un document bazat pe analiza strategica a apararii, reiesit din strategia securitatii nationale. Acest document ar fi permis Armatei Nationale sa se miste inainte. Este regretabil ca unii consilieri ai comandantului suprem, nu au inteles aceste reforme si ni s-a cerut sa le oprim pe majoritatea din ei", a adaugat Marinuta.

"Plecarea mea nu are nimic ce situatia din regiune, din Ucraina. Asa sunt circumstantele interne. Eu am decis sa fac un pas intr-o parte si sa las viitoarea echipa sa implementeze viziunile pe care le va avea", a subliniat ministrul demisionar al Apararii.

Vitalie Marinuta a mai precizat ca i s-au adus mai multe reprosuri, cel mai grav pe care i s-a adus fiind decesul soldatilor. El detinea functia de ministru al Apararii de 4 ani si 5 luni.