Noul guvern al Ucrainei doreste sa semneze Acordul de Asociere cu UE la summit-ul din 21 martie al liderilor UE, a declarat un diplomat de rang inalt pentru EurActiv.com. Semnarea Acordului de Asociere (AA) va intari pozitia Ucrainei in fata Moscovei care pune o presiune in crestere asupra noilor autoritati de la Kiev, a declarat ambasadorul ucrainean la UE Kostiantyn Yelisieiev pentru EurActiv, chiar inainte de intalnirea cu inalti oficiali ai UE .

Un acord de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a fost parafat in martie 2012 impreuna cu un acord de liber schimb cuprinzator (DCFTA). UE a dorit semnarea acestui acord la summit-ul din 28-29 noiembrie de la Vilnius, dar planurile sale au fost destramate de catre presedintele de atunci al tarii, Viktor Ianukovici.

Yelisieiev, care este cunoscut ca un diplomat ucrainean pro-european cu adevarat, a declarat ca este nevoie de semnarea rapida a Parteneriatului Estic din mai multe motive.

In primul rand, a spus el, raspunde astfel la cererea protestatarilor Euromaidan. In al doilea rand, un acord semnat cu UE ar consolida pozitia noilor autoritati de la Kiev fata de Moscova.

In al treilea rand, semnarea rapida a Acordului ar elimina riscul ca acesta sa devina un motiv de propaganda in campania electorala prezidentiala. In al patrulea rand, ar putea servi ca baza pentru reforme, in vederea efortului international pentru a ajuta tara sa evite falimentul. Si nu in ultimul rand, Yelisieiev a mentionat ca semnarea Acordului de Asociere ar confirma integritatea teritoriala a Ucrainei.