Mii de manifestanti au defilat, miercuri, pe strazile din Istanbul si Ankara pentru a denunta coruptia premierului Recep Tayyip Erdogan si a cere demisia acestuia, dupa difuzarea unei convorbiri telefonice compromitatoare cu primul ministru, anunta AFP. Reuniti in urma unui apel al Partidului Republican al Poporului, principala formatiune de opozitie, cateva sute de manifestanti s-au adunat in Piata Taksim din Istanbul, simbol al protestelor anti-guvernamentale din iunie 2013, alaturi de Mustafa Sarigul, candidatul acestui partid la functia de primar al orasului.

La Istanbul, protestatarii le-au distribuit trecatorilor bilete fapse, simbol al coruptiei regimului islamo-conservator aflat la putere din 2002. Manifestatia s-a incheiat fara incidente.

In capitala Ankara, mii de persoane au manifestat in Piata Kizilay din centrul orasului, in urma indemnului mai multor sindicate de stanga.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a ripostat marti denuntand un "atac atroce", dupa difuzarea unei conversatii telefonice care il plaseaza in centrul unui scandal de coruptie ce agita Turcia. Difuzata luni seara pe internet, aceasta inregistrare, a carei autenticitate nu a fost confirmata din surse independente, il pune pentru prima oara in discutie personal pe Erdogan, precipitand apelurile opozitiei la demisie. In discursul saptamanal in fata deputatilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), seful guvernului a calificat conversatia difuzata pe YouTube drept un "montaj indecent" si "atac atroce".

De mai multe saptamani, premierul reproseaza organizatiei lui Gulen, foarte influenta in politie si justitie, ca a creat un "stat paralel" si ca manipuleaza anchetele anticoruptie impotriva guvernului sau, pentru a-l destabiliza inaintea alegerilor municipale (30 martie) si prezidentiale (august 2014).

In inregistrarea publicata luni seara, un barbat, prezentat ca fiind Erdogan, il sfatuieste pe un altul, care ar fi fiul sau Bilal, sas se debaraseze rapid de 30 de milioane de euro. Aceasta inregistrare ar fi fost facuta cu cateva ore dupa arestarea, in 17 decembrie, a zeci de apropiati ai regimului, suspectati de coruptie.

Inregistrarea a inflamat retelele sociale si opozitia, care acuza coruptia guvernului ilsamo-conservator aflat la putere din 2002.

De pe bancile parlamentului, contestarea s-a extins in strada, unde circa o mie de studenti ai universitatii tehnice din Ankara au perturbat marti inaugurarea, de catre seful statului, a unui bulevard trasat prin mijlocul arborilor din campusul lor. Au existat ciocniri intre studenti si fortele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a-i dispersa.

Coincidenta sau nu, publicarea acestor inregistrari intervine la cateva ore dupa dezvaluirile a doua ziare apropiate regimului si care acuza magistrati din tabara lui Gulen ca au dispus interceptarea ilegala a telefoanelor a mii de persoane, printre care si Erdogan si seful serviciilor secrete (MIT) Hakan Fidal.