Criza din Ucraina nu trebuie sa opuna Statele Unite si Rusia, a afirmat marti secretarul american de Stat John Kerry, in conditiile in care Washingtonul a sustinut opozitia pro-europeana iar Moscova regimul de la Kiev, scrie AFP.

"Nu este vorba de un joc de suma zeri, de Vest impotriva Est, nu acesta ar trebui sa fie cazul, nu este vorba de alegerea Rusiei, a Statelor Unite sau a altora, este vorba despre poporul Ucrainei si de alegerea viitorului ucrainenilor", a declarat Kerry, alaturi de omologul sau britanic, William Hague.

Acesta din urma a precizat ca Marea Britanie, alaturi de Statele Unite si de marile puteri europene, "sustine cu tarie integritatea teritoriala si unitatea Ucrainei".

Hague a sustinut ca occidentalii nu incearca sa "indeparteze (Ucraina) de Rusia".

"Este o tara care are nevoie de o asistenta financiara din multiple surse, inclusiv din Rusia", a subliniat Hague.

Seful diplomatiei americane a promis ca guvernul sau "doreste sa lucreze cu Rusia, cu alte tari, cu toti cei care sunt disponibili pentru a face in asa fel incat (situatia) sa se detensioneze incepand chiar de azi". El a denuntat in acest context "violenta teribila din Maidan, care a socat intreaga lume", saptamana trecuta.

Occidentul si Rusia incearca sa detensioneze situatia din jurul Ucrainei, unde autoritatile provizorii lupta pentru a preveni un faliment al tarii si sa tempereze tentatiile separatiste dintre Sud si Est.

Dupa ce luni a pus in discutie legitimitatea noilor lideri ucraineni si a declarat ca nu va lucra cu un guvern nascut dintr-o "revolta", Moscova a redus cu un grad tonul retoricii marti.

Declarandu-se in continuare impotriva unor alegeri prezidentiale anticipate in 25 mai, ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a afirmat ca Moscova doreste ca "Ucraina sa faca parte din familia europeana, in toate sensurile cuvantului".

Pe de alta parte, Casa Alba si Departamentul de Stat si-au multiplicat declaratiile masurate si insista asupra cooperarii cu Moscova.