Barack Obama l-a prevenit marti pe omologul sau afgan Hamid Karzai ca pregateste o retragere militara totala din Afganistan la finele lui 2014, lasand insa deschisa posibilitatea semnarii unui acord, crucial pentru prezenta americana, ulterior in cursul acestui an, scrie AFP.

"Presedintele Obama a cerut Pentagonului sa puna in practica proiectele pentru a se pregati posibilitatea unei retrageri pana la finale anului", a explicat Casa Alba, intr-un comunicat, dupa ce liderul american l-a apelat telefonic pe Karzai.

De luni de zile, acesta din urma refuza sa semneze acordul bilateral de securitate (BSA), care ar reglementa prezenta americana in tara sa dupa finalul misiunii NATO, prevazut in decembrie. El doreste sa lase aceasta grija succesorului sau, care urmeaza sa fie ales in aprilie.

"Presedintele Obama i-a spus presedintelui Karzai ca, deoarece a aratat ca este improbabil sa semneze acordul, Statele Unite vor lua masurile suplimentare pentru a prevedea" o retragere totala, a precizat Casa Alba.

Secretarul pentru Aparare, Chuck Hagel, a precizat ca a dat ordine pentru a organiza "o retragere in ordine daca Statele Unite nu isi conserva soldati dupa 2014".

Aceasta ar reprezenta "optiunea zero", care nu ar mai lasa niciun soldat american in tara, la 13 ani dupa interventia armata care a urmat atentatelor din 11 septembrie, si care a avut drept scop alungarea de la putere a talibanilor, care au oferit adapost liderilor al-Qaeda, printre care si Osama bin Laden.

O astfel de optiunea ar deschide o perioada de incertitudine intr-o tara puternic afectata de atentate sangeroase si unde puterea centrala, foarte fragila, este sustinuta prin ajutoare internationale, militare sau civile.

Doar finantarea celor 352.000 de oameni ai fortelor afgane in 2013 a costat 6,5 miliarde de dolari, dintre care 5,7 miliarde au fost suportate de Washington.

Casa Alba afirmase initial ca acest acord BSA, validat de Loya Jirga (marea adunare traditionala) trebuie imperativ semnat inainte de finalul lui 2013.

Pentagonul a sustinut ca cele opt luni ramase in 2014 dupa alegerile prezidentiale vor fi insuficiente pentru amplasarea celor 15.000 de soldati dintr-o forta reziduala. La finele lui ianuarie, Statele Unite aveau 34.000 de soldati in Afganistan, iar celelalte tari membre ale fortei internationale (Isaf) 19.000.

Dar problemele in plan logistic se vor face resimtite cu adevarat "la inceputul verii", a afirmat recent cel mai inalt grad american, generalul Martin Dempsey.

"In acelasi timp, daca un BSA este in practica, ca si un guvern afgan angajat intr-un parteneriat (cu Statele Unite), o misiune limitata dupa 2014" ramane posibila si ar fi "in interesul SUA si al Afganistanului", i-a transmis marti Obama lui Karzai, potrivit Casei Albe.

"Deci, lasam deschisa posibilitatea incheierii unui BSA cu Afganistanul mai tarziu in acest an. Totusi, cu cat ramanem mai mult fara BSA, cu atat va fi mai dificil sa executam orice misiune americana, indiferent de natura sa", dupa 2014, a adaugat executivul american, avertizand asupra unei misiuni "mai reduse ca marime si ambitie" in acest caz.