Doua blindate stationau marti la Sevastopol, oras pro-rus din sudul Ucrainei, unde aproximativ 500 de manifestanti au cerut numirea unui cetatean rus in fruntea Primariei, relateaza AFP.

Un vehicul blindat a fost vazut pe terenul statului major al Flotei ruse din Marea Neagra, iar un altul in curtea Casei Moscovei, situata in plin centrul orasului, au constatat jurnalistii AFP.

Un purtator de cuvant al Flotei ruse din Marea Neagra, chestionat de AFP, a refuzat sa faca orice comentariu, in timp ce presa locala a afirmat ca blindatele au fost plasate in oras pentru a face fata unor eventuale "atacuri teroriste".

Aproximativ 500 de manifestanti pro-rusi s-au adunat, marti, nu departe de Casa Moscovei, pentru a cere numirea lui Aleksei Chaly, un cetatean rus, in functia de primar al orasului.

"Suntem manifestanti pasnici, deocamdata", a transmis unul dintre ei, Alexandre Siniavski, in fata celorlalti manifestanti.

Duminica, o alta manifestatie a adunat aproximativ 10.000 de persoane, la apelul miscarilor pro-ruse, pentru a protesta impotriva "fascistilor" veniti la putere in Kiev, in cursul weekendului.

Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost destituit sambata de catre Parlamentul de la Kiev, dupa trei luni de contestare a regimului sau. Violentele s-au soldat cu 82 de morti la Kiev saptamana trecuta.

Aceasta miscare de contestare a pornit dupa ce Ianukovici a renuntat la semnarea unui acord de asociere cu UE in favoarea unei apropieri de Rusia.

Sevastopol este situat pe coasta vestica a peninsulei Crimeea, care a apartinut initial, in cadrul Uniunii Sovietice, Rusiei, inainte de a fi alipita Ucrainei in 1954. Tendintele pro-ruse in aceasta zona sunt foarte puternice.